BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,72
HABER /  GÜNCEL

Şırnak esnafı perişan oldu

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Heşar Haşimoğlu, esnafın sıkıntılarını anlattı

Abone ol

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Heşar Haşimoğlu, bölgedeki olumsuz gelişmelerden dolayı esnafın ekonomik yönden perişan olduğunu, 330 üyenin işletmesinin kapısına kilit vurduğunu söyledi.

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'ın Silopi ilçesinde ikamet eden Haşimoğlu, terör olayları nedeniyle meydana gelen ekonomik olumsuzluklar ile esnaf ve sanatkarların yaşadığı sıkıntıları AA muhabirine değerlendirdi.

Şırnak kent merkezinde esnafın bazen kepenk kapatma olaylarının dışında dükkanlarını açtığını, ancak Cizre ve Silopi'de hiç kimsenin işletmesini açamadığını belirten Haşimoğlu, bölgedeki şiddet olaylarının beraberinde esnaf ve halka ağır yükler getirdiğini bildirdi.

Şırnak'ta 7 Haziran'dan bu yana sadece esnaf ve sanatkarların değil, tüm sektörlerdeki işletme sahiplerinin zor durumda kaldığını dile getiren Haşimoğlu, ekonomik olarak esnafta bir kırılma yaşandığını kaydetti.

"Bölgemizdeki olumsuz gelişmelerden ötürü esnafımız perişan oldu. Malum olduğu üzere, özellikle son 10-15 gündür devam eden sokağa çıkma yasağıyla esnaf perişan duruma düştü. Aslında huzur ve güvenin olmadığı, insanın öldüğü bir ortamda doğrusu insan ekonomiyi pek konuşmak istemez" diyen Haşimoğlu, en büyük arzularının bölgeye bir an önce huzur ve güvenin geri gelmesi olduğunu aktardı.

- "330 üyemiz işletmesinin kapısına kilit vurdu"

Haziran ayından bu yana odaya 10 ya da 15 kişinin üyelik kaydı yaptırdığını dile getiren Haşimoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunun aksine 330 üyemiz işletmesinin kapısına kilit vurdu. Bu durum şimdiki verilere göre böyle. Ama önümüzdeki ay içerisinde güncelleme yaptığımız zaman, belki de 300-400 üyemizin daha kapısına kilit vurduğunu öğreneceğiz. İl genelinde 9 bin 883 üyemizden 3 bin 928'i aktif, 5 bin 955'i ise pasif durumda. Pasif durumdaki üyelerimiz, iş yerlerini kapatmış olabilirler. Hükümetin bölgedeki esnaf için açıkladığı, SGK primleri ve vergilerin ertelenmesi paketinin kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Bölge esnafı için daha detaylı bir paket hazırlanması şart. Çünkü mağduriyetin boyutları çok büyük." 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Mesleki Geliştirme ve Dayanışma Kurulu'nun üyesi olduğunu anımsatan Haşimoğlu, yarın Ankara'da esnafın sorunlarının tartışılacağı toplantıya gidemediği için çok üzüldüğünü belirtti. 

Haşimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanı sıra Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılacağı toplantı bizim için bir fırsattı. Ama maalesef toplantıya, Silopi'deki sokağa çıkma yasağı ve yaşanan gerginlik nedeniyle gidemiyorum. Bölgedeki olumsuz gelişmelerden dolayı çok üzgünüm. Umarım, Şırnak ve bölge, o huzurlu ve güvenli günlerine geri döner."