BIST 9.705
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.430,14
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de güç savaşı başladı işte 7 isim!

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimi için yarış kızıştı. 15 farklı isim konuşuluyor, şu ana kadar 7 isim adaylığını açıklarken, parti yöneticileri, belediye başkanları ve vekiller desteklediği adayı kazandırmak için güç savaşına girişti.

Abone ol

CHP, hafta sonu Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenecek kurultayda yeni İstanbul İl Başkanı’nı belirleyecek.

Görevi bırakacak olan Murat Karayalçın’ın aday olmadığı kongre için şu ana kadar Ali Fatinoğlu, Necdet Saraç, Kenan Sönmez, gazeteci Koza Yardımcı, Cemal Canpolat ve Kadir Gökmen Öğüt resmi olarak adaylıklarını açıkladı. Eski vekil Çetin Soysal’ın ekibiyle yapacağı toplantı sonrası kararını vereceği öğrenilirken, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ise bugün adaylığını açıklaması bekleniyor. Aralarında Oğuz Soydan, Karayalçın yönetiminin basın sorumlusu olarak görev yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Elif Uluğ ve Berhan Şimşek'in bulunduğu 15’e yakın ismin ise adaylığı konuşuluyor.

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI İÇİN 64 İMZA GEREKİYOR 

Kongrede 640 delege oy kullanacak. İstanbul’da il başkanlığı için oy kullanacak 640 delegenin 65’i, 30 yaş altı gençlerden oluşuyor. Kadın delege sayısı 172. Bir ismin başkan adayı olabilmesi için delegenin yüzde 10’u olan 64 imzayı toplaması gerekiyor. İstanbul’da 47 delege ile Kadıköy ilk sırayı alırken, onu 31 delegeyle Küçükçekmece, 29 delegeyle Maltepe ve 26 delegeyle Üsküdar takip ediyor.

İlçelere göre delege sayısı ise şöyle sıralanıyor:

Adalar: 5, Arnavutköy: 5, Ataşehir: 22, Avcılar: 21, Bağcılar: 16, Bahçelievler: 22, Bakırköy: 17, Başakşehir: 10, Bayrampaşa: 11, Beşiktaş: 17, Beykoz: 10, Beylikdüzü: 14, Beyoğlu: 8, Büyükçekmece: 11, Çatalca: 5, Çekmeköy: 8, Esenler: 9, Esenyurt: 22, Eyüp: 17, Fatih: 15, Gaziosmanpaşa: 15, Güngören: 10, Kağıthane: 15, Kartal: 24, Pendik: 22, Sancaktepe: 11, Sarıyer: 18, Silivri: 8, Sultanbeyli: 5, Sultangazi: 12, Şile: 5, Şişli: 18, Tuzla: 8, Ümraniye: 23 ve Zeytinburnu: 8.

BAŞKANLAR VE YÖNETİCİLER GÜÇ DENEMESİ YAPIYORLAR

Adaylar parti yönetiminden ve delegelerden destek arıyorlar. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir ismi işaret etmediği için kongre güç deneme alanına dönüştü. Neredeyse her adayın parti yönetiminden bir destekçisi bulunuyor. Radikal'in haberine göre, İstanbul’dan Ocak’ta yapılacak Kurultay’a gidecek 170 delege olduğu için de parti yöneticileri, belediye başkanları ve vekiller destekledikleri adayın kazanması için güç savaşı veriyor. "İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır" kuralı CHP içinde de işliyor. Başkanlık yarışının yanı sıra kurultay delegesi olmak için de partililer büyük kulis yapıyor.

KILIÇDAROĞLU VE DELEGE YAPISI BELİRLEYECEK 

Çok adayın bulunduğu kongrede il başkanının belirlenmesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun işareti ve delege yapısı belirleyici olacak. İlçe başkanlarının aday sayısının azalması için görüşmeler yaptığı dile getiriliyor. Başkanların CHP liderinden gelecek işarete göre de hareket edeceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun ise genç ve dinamik bir başkan istediği biliniyor ama parti kulislerinde son anda birleştirici olması için Murat Karayalçın formülüne dönülebileceği de ifade ediliyor. Peki  belirleyici unsurlardan ikincisi olan delege yapısı nasıl?

Parti kayıtlara göre 640 delege oy kullanacak. Bunların 135’i İstanbul, 76’sı Sivas, 35’i Tunceli, 29’u Malatya, 27’si ise Tokat nüfusuna kayıtlı geri kalan kısmı ise diğer illerin nüfusuna kayıtlı partililerden oluşuyor.

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI İÇİN ÖNE ÇIKAN İSİMLER 

Parti kulislerinde il başkanlığı adı geçenlerden bazı isimler ön plana çıkıyor. CHP'nin yüzünü sağ yerine sola çevirmesi gerektiğini söyleyen ve Alevi kimliği ile ön plana çıkan Cemal Canpolat ve Necdet Saraç bu isimler arasında. İki gün önce Kılıçdaroğlu ile 45 dakika görüşen ve bugün adaylığını açıklayacak olan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ile Oğuz Soydan ve Kadir Gökmen Öğüt isimleri de ön plana çıkıyor.