BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  MEDYA

Cengiz Çandar Türkiye'nin 'kazanamayacağı savaşı' yazdı

Cengiz Çandar, terör operasyonlarını değerlendirdiği bugünkü yazısında devletin PKK'ya karşı başlattığı 'savaşı' kazanamayacağını yazdı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Cengiz Çandar, "Türkiye'nin "kazanılamaz" savaşı..." başlıklı yazısında iktidar çevrelerini kızdıracak bir yazı kaleme aldı.

Güneydoğu'da teröristlerin mevzilendiği 13 yerden 8'inde denetim sağlanırken, 5'inde çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor.

Cengiz Çandar çok sayıda PKK'lının öldürülmesinin “siyasi-askeri getirisi”ne şüpheyle yaklaşırken, tam tersine devlet açısından başarısızlık olduğu iddiasında.

PKK'nın şehir savaşlarında çocuk yaştaki gençleri kullanıyor. Peki ama neden? Cengiz Çandar bu soruya eski bir asker güvenlik uzmanı Metin Gürcan'ın Al Monitor’da 21 Aralık’ta yayımlanmış olan “Ankara’nın ‘çocuk terörist’ çıkmazı” başlıklı yazısından bölümler aktararak cevap veriyor:

PKK, 'ÇOCUK TERÖRİSTLER' ÖLDÜRÜLSE DE KAZANIYOR YAKALANSA DA KAZANIYOR

“... Ankara’daki siyasi karar alıcıların kararlarına ve sahadaki uygulamalara bakıldığında Ankara için olgunun ‘terörist’ tarafı ağır basıyor, ‘çocuk’ tarafı unutuluyor gibi. İşte bu aslında tam da o çocukları cephede ön saflara sürerek ölümleri veya yakalanmaları sayesinde onların yaşadığı mahalle ve kentteki halk desteğini alma amacında olan PKK’nın işine yarıyor. PKK bu ‘çocuk teröristler’ Türk güvenlik güçlerince öldürülse de kazanıyor, yakalansa da kazanıyor.”

Yazar, daha sonra siyasilerin “terörün kökünü toptan kazımak” söylemine değiniyor. Tamil gerillalarının tamamen yok edildiği Sri Lanka modelinin Türkiye'de neden geçerli olamayacağının nedenlerini Çandaar, böyle sıralıyor:

ULUSLARARASI SİSTEM TÜRKİYE'DEKİ İKTİDARIN ARKASINDA DEĞİL

1. “Devlet”in savaş yürüttüğü PKK, Tamil Kaplanları gibi “konvansiyonel savaşı” tercih etmiş durumda değil ve PKK’nın yönetici kadrosu Türkiye sınırları dışında.

2. PKK’nın “askeri bakımdan asıl odak noktası”, Türkiye değil Rojava. Savaşçı kadrolarının büyük bölümü, Türkiye’deki şehir çatışmalarından kayıplara uğramıyor.

3. Dahası, Suriye ve Irak topraklarında gerek ABD’nin bir numaralı hedefi ve gerekse Rusya’nın düşman bellediği IŞİD’e karşı “kara savaşı”nın içinde ve merkezinde yer aldığı için, “uluslararası sistem” ortadan kaldırılması için Türkiye’deki iktidarın arkasında değil.

Sonuç?

Sonuçta, “kazanılamaz” bir savaşta her gün üçer-beşer çocuklar ölüyor ve Türkiye, kendi benliğini ve bir kuşağı ve belki de birkaç kuşağı birden kaybediyor...

Yazının tamamı için