BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.430,29
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emeklilere zam tasarısı TBMM'de!

TBMM, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasını içeren kanunun görüşmeleri tamamlandı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasının da yer aldığı Gelir Vergisi ve bazı kanunlarda verilen süreleri uzatan yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, geçmişte bu tür ikinci aşamada gelen düzenlemelerin genellikle bütçe tasarısının peşine eklendiğini, bu defa bu yasaların ayrı ayrı getirilmesinin Anayasa'ya saygı açısından önemli olduğunu söyledi. Temizel, ilgilileri kutladıklarını belirterek, "Ancak bu defa da bu maddelerin içerisine sıkıştırılmış olan ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nu doğrudan ilgilendirmeyen bazı düzenlemeler nedeniyle de bu kutlamamızın birazcık havada kaldığını belirtmek istiyorum" dedi.

Milletvekillerinin karar verirken yapılan düzenlemenin maliyetini bilmesi gerektiğini ifade eden Temizel, "Bundan sonra getirilecek olan bu tür geçici düzenlemelerin, neye mal olduğunu, alternatif kullanım imkanlarını hem de hangi süre içerisinde hangi yapısal reformlar yapılmak suretiyle bu geçici düzenlemelerden kurtulabileceğimizi belirtecek bir konuma geleceğini umuyorum" diye konuştu.

AK Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Mustafa İbrahim Turan, planlamalar içerisinde yer alan Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı görüşülürken, bu konuların ayıntılı olarak ele alınacağını, seçimlerden sonra geçen süre zarfında bu düzenlemeyi getirme durumunun ortaya çıktığını belirtti.

Türkiye'de vergilendirilmeyen sermaye kazancının hemen hemen olmadığını kaydeden Turan, tam mükellef kurumlarının tamamının gelirlerini beyan edip vergi ödediklerini dile getirdi. Turan, "Türkiye'nin hedefi kişi başına milli gelirini 25 bin dolar seviyesine çıkarmaktır. Bunun için muhakkak yatırımların yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de sermaye piyasalarının gelişmesini sermayeye hizmet etmek olarak düşünmediğini anlatan Turan, "Çünkü sermaye piyasaları, aslında servetin tabana yayılmasını sağlayan çok önemli ve toplumsal işlevler gören de mekanizmalardır" diye konuştu.

"Vaatleri tek tek hayata geçiriyoruz"

Hükümet adına söz alan Maliye Bakanı Naci Ağbal, her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni bir döneme girildiğini, hükümet olarak bu dönemde bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken diğer yandan mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanmayı planladıklarını bildirdi.

Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmesinin temel amaç olduğunu belirten Ağbal, "İmalat sanayisinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı bir biçimde dönüşümü gerçekleştirmeyi, girişimcilik kapasitemizi güçlendirmeyi, bilgi tabanlı ekonomiye dönüşüm için nitelikli bir istihdam altyapısı oluşturmayı öncelikli olarak görüyoruz" dedi.

2016 Yılı Eylem Planı İcraatlar ve Reformlar Dokümanı'nda açıklanan eylemleri gerçekleştirmek için çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Ağbal, seçim beyannamesinde ve hükümet programında belirtilen vaatleri tek tek hayata geçirdiklerini ifade etti. 

"Toplumun her kesimini kavrayan, topluma dokunan, hizmet olarak dönen her işin de peşindeyiz" diyen Ağbal, son 13 üç yılda devlet bütçesinden ödenen faiz miktarının önemli ölçüde azaltıldığını dile getirdi. Ağbal, "2002 yılında yaklaşık olarak bütçenin belki yüzde 43'ünü, 45'ini, neredeyse yarısını faize harcarken şimdi biz bu oranları yüzde 10'lara kadar düşürdük" dedi.

AK Parti hükümetlerinin temel misyonunun ve temel amacının, bütün toplum kesimlerinin refahını artırmak olduğunu dile getiren Ağbal, "Riski alıp yatırım yapan müteşebbisin her şeyin üzerinde tutulması lazım; emeğiyle çalışan, alın teriyle çalışan işçimizin, memurumuzun her şeyin üzerinde tutulması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemeyle tüm emeklilerin aylıklarında 2016 yılında yıllık bin 200 liralık bir artış yapıldığını hatırlatan Ağbal, "Biz memurumuzu da işçimizi de emeklimizi de esnafımızı da asla enflasyona ezdirmedik, bundan sonra da inşallah ezdirmeyeceğiz" dedi.

Ülkede taş üstüne taş koyan, alnının teriyle çalışan, emekle çalışan, üreten, katma değer yaratan bütün insanların hak ettiği değeri bulması için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Ağbal, yeni dönemde de bu çerçevede önemli çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması

Ağbal, tasarının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken de vergi politikalarında sosyal adaleti sağlayıcı düzenlemeleri iktidarları döneminde yaptıklarını, çiftçilerin kullandığı yem ve gübrede yüzde 18 ve 8 olan vergi oranlarının kaldırılacağını vaat ettiklerini, buna ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki dönemde Meclis'e getireceklerini söyledi. 

Ağbal, vergisini ödemeyenlere yönelik caydırıcı tedbirler alırken, düzenli ödeyenlere yönelik idari uygulamalarda bir takım kolaylıklar sağladıklarını kaydetti.  

Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapacaklarını ifade eden Ağbal, "Doğu ve Güneydoğu'da son dönemde terör örgütü tarafından halkı mağdur edecek şekilde ortaya konulan eylemler sonucunda okula gidemeyen öğrencilerimizin maruz kaldıkları bir takım sıkıntılar var. Oradaki tüm öğrencilerimizin her türlü sorunu Hükümetimiz tarafından karalılıkla çözüme kavuşturulacak, aksamanın telafisi mutlaka yapılacak" dedi.

Öte yandan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, verilen arada, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in isteği üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, Davutoğlu'nun HDP'ye ayrımcı bir tutum sergilenmediğini, telefonlara çıkmama konusunu ise Adalet Bakanı ile görüşeceğini ve en kısa zamanda geri dönüş yapacağını söylediğini aktardı.