BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Silahsız siyaset için 6 yeni adım

Hükümet PKK'nın silahları tamamen bırakmasına yönelik adımlar için düğmeye bastı. İşte o maddeler.

Abone ol

Pişmanlık yasası, Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik, PKK'lılara üçüncü ülke, İmralı ile temaslar, insan hakları. Bu stratejinin hareket noktasında ise "2014'te PKK'nın silahları tamamen bırakması" bulunuyor.

Süreci istenen hedefe vardırmak isteyen hükümet yeni bir paket hazırlıyor. Silahsız siyaset için Ankara'nın hazırladığı yol haritasına Sabah gazetesi ulaştı. Hazal Ateş imzalı göre ayrıntılar şöyle:

ETKİN PİŞMANLIK
Silahlı eylemlere katılmayanların Kuzey Irak'tan Türkiye'ye dönüşünü kolaylaştıracak yasal düzenlemeler öngörülüyor. 2009'da Habur'da teslim olan 7'si çocuk 15 PKK'lının gerek yaşları gerekse pişmanlık şartları re'sen gözetilerek serbest bırakılması, model olarak daha etkin bir şekilde kullanılacak. Etkin pişmanlık düzenlemesinden yararlanma koşulları gözden geçirilecek. Silahı bırakan PKK'lıların günlük hayata adaptasyonun sağlanması için adımlar atılacak

ÜÇÜNCÜ ÜLKE
Örgüt liderlerinin üçüncü ülkeye gönderilmesi için formül aranacak. Avusturalya, Norveç seçenekler arasında. Kuzey Irak'ta çok sayıda Türkiye vatandaşının bulunduğu Mahmur Kampı boşaltılacak.

ÇÖZÜM KOMİSYONU
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulmasına yönelik çalışma bu hafta tamamlanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'ne üye verip vermeyecekleri sorulacak. Olumsuz yanıt gelmesi durumunda AK Parti'den 10, BDP'den bir üye ile komisyon kurulacak. Komisyonun başkanlığını daha önce Terör Alt Komisyonu başkanlığı yapan AK Parti Milletvekili Naci Bostancı yapacak.

İMRALI'YA SİVİL HEYET
İmralı ile avukatlar arasında görüş yasağı devam ederken, BDP, akademisyen ve gazetecilerden oluşan sivil heyetlerin de adaya gitmesini istiyor. BDP, konuyu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le paylaşacak.

TMK'DA DEĞİŞİKLİK
Ayrıca BDP, TMK'nın kaldırılmasını öngören yasa teklifini Ayla Akat Ata imzasıyla Meclis'e sundu. BDP, Türk Ceza Kanunu'daki örgüt üyeliği tanımı ve terör suçunu kapsayan 220 ve 314. maddelerin değiştirilmesi için de yasa teklifi verdi.

İNSAN HAKLARI
İhlalleri önlemek için kamu görevlilerine ağır yaptırım gelecek