BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.492,48
HABER /  DÜNYA

SİLAH RUHSATI İÇİN EĞİTİM ŞARTI GETİRİLİYOR”

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ateşli Silahlar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle silah ruhsatı için eğitim şartı getirileceğini söyledi.<br/...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ateşli Silahlar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle silah ruhsatı için eğitim şartı getirileceğini söyledi.
Bakan Muammer Güler, Budapeşte Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı kapsamında Swissotel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Güler, trafik kazalarındaki ölüm oranlarını 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltacak bir düzenleme yapılacağını belirterek, “Bununla ilgili olarak araçların plaka ve donanımına çip takılarak yol ağında kurulacak okuyucu sistemlerle denetimlerinin sağlanacağı elektronik araç kimliklendirme sistemi yani AKSİS adlı bir uygulamayı hayata geçireceğiz. Ön plakaya arka plakaya ve ön cama bir çip takılacak. Bunların sökülmesi çıkarılması mümkün olmayacak. Özel hayatın gizliliği ile ilgili de herhangi bir sorun getirmeyecek” dedi.
Teknik şartlara uygun olmadan üretilen araçların trafiğe çıkmalarının önlendiğini ifade eden Bakan Güler, “İş makinelerinin kayıtları için yeni bir sistem getiriliyor. Araçlarında sahte ve ikiz plaka kullananlar hakkında para cezası vardı şimdi biz bunu Türk Ceza Kanunu kapsamında biz sahtecilik suçu haline getiriyoruz. Araçların belirli zamanlarda ve şartlarda kış lastiği kullanması zorunlu hale getiriliyor” diye konuştu.
Sürücü belgesiz olarak araç kullananlara verilen cezaların arttırıldığını da vurgulayan Bakan Güler, “Sürücü belgelerinin süreli olarak verilmesi ve stajyer sürücü uygulaması getiriliyor. Teorik eğitimlerin sürücü kurslarından alınmasının adayların isteklerine bırakılıyor. Adaylar isterse teorik eğitimlerini başka şekilde alacaklar ama uygulamalı sürücü eğitimleri kurslarda yapılacak” dedi.
Bakan Muammer Güler, emniyet şeritlerini yetkisiz ve gereksiz olarak kullananlara uygulanan para cezalarının arttırıldığını ifade ederek, bu cezaların 70 liradan 343 liraya çıkarıldığını söyledi.

“ALKOLLÜ ARAÇ KULLANAN SÜRÜCÜLER SUÇLU KAPSAMINA ALINACAK”
Bakan Güler, bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün ehliyetinin bir yıl geri alınacağını belirterek, alkollü araç kullanan sürücüler ise suçlu kapsamına sokulacağını belirtti. Güler, “Bir yıl içerisinde 5 defa kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin belgelerinin 1 yıl süreyle geri alınması öngörülüyor. Bir promil ve üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında yapılacak idari işlemlerinin yanında artık Türk Ceza Kanunu’nun 179. Maddesi’nde belirtilen suç kapsamına sokuluyor. O haliyle arabaya çıkan insanın zarar vermemesi mümkün değil. Kendisi hakkında alkol ölçümü yapmasına müsaade etmeyenlerin sürücü belgeleri geri alınacak. Bu kişilerin resmi sağlık kuruluşlarına bizzat başvuruda bulunarak en fazla iki saat içerisinde biyolojik örnekler aldırmaları ve raporu 7 iş günü içerisinde getirmeleri halinde buna göre tespit yapılacak. Bu süre içerisinde getirmeyenlerin bir promil üzerinde alkollü araç kullandıkları varsayımı ile işlem yapılacak” dedi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güler, sınır güvenliği ile ilgili olarak Avrupa Birliği müktesebatına göre entegre sınır yönetimi çalışması adı altında sınırların özel bir teşkilatla korunmasının gündemde olduğunu söyledi. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı’nca diğer bakanlıklar nezdinde koordine edilerek sürdürülen çalışmaların son aşamasına gelindiğini anlatan Güler, “Entegre sınır yönetimi teşkilatı TSK’nın Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın veya jandarmanın şu anda korumakta oldukları sınırlarla ilgili kara ve deniz sınırlarıyla ilgili olarak yeni bir sınır yönetimi rejimi getirilecektir. O rejim içerisinde sınırların korunması sağlanacaktır. Ama bu hemen ele alınacak bir konu değil” ifadelerini kullandı.

“SİLAH RUHSATINA EĞİTİM ŞARTI GETİRİLİYOR”
Ateşli Silahlı Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilgili de konuşan Güler, silah ruhsatı edinebilmek için eğitim alma şartı getirileceğini açıkladı. Güler, “Eğitim alınmadan silah ruhsatı verilmeyecek. Av tüfekleri gibi silahlara ilişkin daha önce ruhsat alma yaşı 18’di, bunu 21’e çıkartıyoruz. Özellikle alkollü veya uyuşturucu madde kullanmış şekilde silah taşıyanların hem silah ruhsatları iptal ediliyor, hem de kendilerine ceza getirilecek. Ateşli silahlar ve bunların aksam ve mühimmatının basın-yayın yoluyla ve herkesin görebileceği şekilde reklamı veya tanıtımı bu kanunla yasaklanmaktadır” dedi.
Bakan Güler, düğün törenlerinde rast gele ateş açılmasının da artık önüne geçileceğini söyledi. Güler, “Uyuşturucu maddeler kullananların ve kötü niyetli kişilerin, cezalandırılması bu kanunda daha açık hale getiriliyor. Düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerler ile fuar, pavyon, gece kulübü gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı, eğlence için faaliyet gösteren yerlerde ve dernek lokallerinde ve kamu hizmet binalarında silah bulundurulması, silahla girilmesi yasaklanıyor. Özellikle düğünlerde silah atılmasıyla ilgili çeşitli olaylar meydana geliyordu. Onları önlemeye yönelik” dedi.
18 yaşından küçük olanların havalı silah edinmelerinin de yasaklandığını dile getiren Güler, “Kurusıkı tabancaların gerçek silahlardan ayırt edilmesini kolaylaştıracak şekilde işaretlenmesi ve gerçek silaha dönüştürülemeyecek şekilde üretilmesi düzenlenmektedir. Ateşli silahlarla işlenen suçlarda olayların aydınlatılması ve faillerin daha hızlı yakalanması maksadıyla bir veri tabanı oluşturulacak ve ruhsata bağlı silahlardan numune boş kovan ve çekirdek alınarak arşivde saklanacak. Yani silah satımında bir boş kovan, bir de çekirdek alınarak herhangi bir başka olayda bulunması durumunda hemen faillerinin veya hangi ateşli silahla işlendiğinin tespiti kolaylaştırılacak” şeklinde konuştu.
(İHA)