BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,19
HABER /  DÜNYA

BAKAN ŞAHİN, UNICEF BÖLGE DİREKTÖRÜ POİRİER İLEA GÖRÜŞTÜ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Çocuk politikamızdaki temel felsefemiz, aile temelli çocuk politikasıdır. Edindiğimiz tecrüb...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Çocuk politikamızdaki temel felsefemiz, aile temelli çocuk politikasıdır. Edindiğimiz tecrübe ve geldiğimiz noktada bütün ihtiyaçlarını gidermemize rağmen, sosyal olarak aile sıcaklığını yaşamayan, annenin, babanın, kardeşlerin bulunduğu o sıcak yuva ortamında yaşamayan çocuğu istediğimiz şekilde güçlü yetiştirmek, onları istediğimiz şekilde bilgili, donanımlı hale getirmek zor oluyor” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, UNICEF Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier ile Bakanlıkta görüştü. Bakan Şahin, Bakanlığın yeniden yapılandığını belirterek, yeniden yapılanmada en güçlü konularının çocuk olduğunu ifade etti. Yaptıkları her çalışmada çocukları gözettiklerini söyleyen Şahin, çocuk haklarının güçlendirileceği alt yapıyı oluşturduklarını kaydetti. Şahin, “Çocuk politikamızdaki temel felsefemiz, aile temelli çocuk politikasıdır. Edindiğimiz tecrübe ve geldiğimiz noktada bütün ihtiyaçlarını gidermemize rağmen, sosyal olarak aile sıcaklığını yaşamayan, annenin, babanın, kardeşlerin bulunduğu o sıcak yuva ortamında yaşamayan çocuğu istediğimiz şekilde güçlü yetiştirmek, onları istediğimiz şekilde bilgili, donanımlı hale getirmek zor oluyor” dedi.
Şahin, çocuklar ile ilgili olarak Bakanlığın çalışma ve görev alanlarından bahsederek, çocukların yaşamın içinde büyümelerini sağlayacak sistemi oluşturmak istediklerini aktardı. Şahin ailelere destek vererek çocuklarının bakımlarını sağlarken, koruyucu aile sistemini güçlendirdiklerini anlattı.
Şahin, koruyucu aile sisteminde çocuk sayısında yüzde 78’lik büyüme olduğunu ifade ederek, koruyucu ailelerin birden fazla çocuğa koruyucu ailelik yapabildiklerini kaydetti. Şahin, “Haziran 2011-15 Nisan 2013 döneminde koruyucu aile sayısını bin 183’ten 2 bin 117’ye yükseltmiş durumdayız. 2005-2011 yılları arasında 7 bin 478 çocuğumuz ailesinin yanına gönderilmiştir. 2011-2013 yılları arasında 9 bin 118 çocuğumuz ekonomik destek verilerek ailelerinin yanında takibe alınmış ve ailelerinin yanında yaşamaları sağlanmıştır.
Poirier ise Türkiye’yi koruyucu aile sistemindeki başarısından dolayı tebrik ederek, çocukların yuva sıcaklığında yaşama haklarının olduğunu ifade etti. Poirier, “Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, aynı zamanda kurum bakımında ne kadar uzun süre kalıyorsa, çocuk o kadar zarar görebiliyor. UNICEF, Türkiye’nin gösterdiği çaba ve başarıların yakın takipçisi. Hem Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, hem de sivil toplum kuruluşları belli adımlar atıyorlar ve şu anda çok iyi yapılandırılmış bir aile sistemi oturtulmuş durumdadır. Sonuçlar gösteriyor ki, yürütmüş olduğunuz kampanyaları o kadar doğru şekilde gerçekleştirmişsiniz ki, çok kısa süre içinde çok çarpıcı gelişmeler yaşanmış” şeklinde konuştu.
Poirier, UNICEF açısından sonuçların önemine dikkat çekerek, çok az ülkenin bu derecede başarılı olduğunu belirtti. Poirier, 0-3 yaş arasındaki çocukların koruyucu aile sistemine dahil edilmesinin altını çizerek, “Sizin amacınızın asıl odak noktası, problemin köküne inebilmek, yani bu sorunun büyümesine sebep olan nedenleri ortadan kaldırmak, bunu yaparken, çocuklara alternatif çözümler de sunabilmektedir. Burada hem koruyucu aile bakımındaki artışı sundunuz, hem de aile sayısındaki artışı sundunuz. Bu şunu gösteriyor. Çok uzun vadeyi hedefleyen ve sürdürülebilir bir yaklaşım” diye konuştu.
Poirier, Türkiye’nin izleme mekanizmasına işaret ederek, "Asıl önemli olan politikaların çocuklar üzerindeki etkisidir. UNICEF, Türkiye’nin izlediği sistemin kayıtlanması üzerinde duruyor" şeklinde konuştu.
(İHA)