BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.429,48
HABER /  POLİTİKA

Silah dayanan Köşk adayı

Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı seçimleri hep sorun oldu. Hatta silahlar konuştu.

Abone ol

Yarın yapılacak referandumdan 'evet' çıkması durumunda, 70 yıldır yaşanan, hatta darbelere neden olan Çankaya krizleri sona erecek mi? Millet bundan sonra kendi cumhurreisini siyasi çankaya Savaşları yaşatmadan seçebilecek mi?

Atatürk'ün vefatından sonra Türkiye'de yapılan bütün cumhurbaşkanlığı seçimleri krizlere neden olmuştur. Yarın yapılacak referandumdan 'evet' çıkması durumunda, Çankaya'ya gidecek kişiyi halk seçecek.

İNÖNÜ'DE BİLE SANCILI OLDU

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sadece Atatürk döneminde sorun olmadı. Ancak 1938 yılında Atatürk'ün yaşamını yitirmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı kim olacak sorusu gerilimlere neden oldu. Yenişafak'ın haberine göre; İsmet Paşa'nın yanısıra Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Atatürk'ün Başbakanı Celal Bayar ile Fethi Okyar'ın adı da Cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyordu. Birinci Ordu'da yapılan”Cunta toplantısı”nda İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesi karara alınmış, aksi takdirde müdahale edilmesi kararlaştırılmıştı. Cunta'nın kararı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fahrettin Altay tarafından Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'a tebliğ edildi!

BAŞGİL'E SİLAH DAYANDI 

27 Mayıs Darbesi'nin ardından Prof. Dr. Ali Fuat Başgil cumhurbaşkanlığına aday olurken, Başgil adaylıktan başına dayanan silah nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldı.

JETLER UÇURULDU

12 Mart Muhtırası'nın ardından ise Genelkurmay Başkanı Faruk Gürler, cumhurbaşkanı seçilmek istedi. Meclis'te bulunan Adalet Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi Gürler'in adaylığına karşı çıktı. Meclis'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Bülent Ecevit, askerler tarafından tehdit edilirken Meclis'in üzerinde jetler uçuruldu.

Meclis'te cumhurbaşkanı seçilememesi 12 Eylül askeri darbesinin en önemli nedenleri olarak gösterildi. Meclis'in 6 ay süreyle cumhurbaşkanı seçememesi nedeniyle Kenan Evren yönetime el koydu.

367 İLE KRİZ DERİNLEŞTİ

11 cumhurbaşkanı seçimi sırasında yaşanan tartışmalar ise Meclis'te cumhurbaşkanı seçimini imkansız hale getirdi. Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in seçimi sırasında aranmayan 367 şartı Abdullah Gül'ün seçimi sırasında gündeme getirildi.