BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  POLİTİKA

AK Parti neden kapatılmadı?

Sabih Kanadoğlu AK Parti'ye kafayı taktı. Yargıtay'a sitem etti.

Abone ol

Yargıtay Eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabin Kanadoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Okurları (CUMOK) Grubu tarafından Balıkesir'in Ayvalık İlçesindeki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde, düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. Kanadoğlu, yargısı bağımsız ve güçlü olmayan bir ülkede demekorasiden söz edilemeyeceğini vurgulayarak, “Böyle bir devlet hukuk devleti değildir. O, ülke, demokrasiden uzak bir ülkedir” diye konuştu.

Kanadoğlu, yarın yapılacak referandumun anayasaya aykırı olduğunu, yeni anayasa tasarısının de ‘Öc alma tasarı’ olduğunu ileri sürdü.

Anayasa taslağının uygun zamanı beklemek için uykuya yatırıldığını, buzdolabına konulduğunu da savunan Kanadoğlu, “Laiklik ilkesi sulandırılmakta. Yargı siyasallaştırılmakta. Ulus devlet ilkesi parçalanmaktadır. Demokrasiye ve laikliğe, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak zorundayız” dedi.

‘AÇTIĞIM DAVALAR SONUÇLANMADI’
Yargıtay başsavcılığı yaptığı dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Demokratik Halk Partisi (DEHAP) açtığı davaların hala sonuçlandırılmadığını hatırlatan Kanadoğlu, şunları söyledi:

“23 Ekim 2002'de, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymadığı için AKP aleyhine kapatma davası açmıştım. Bunun bütün prosedürü, usülen yapılması gerekenler tamamlanmıştı. Bu sırada görevden ayrıldım. Aradan beş sene geçti. Bu dava daha neden daha karara bağlanamadı? Bu kapatma yaptırımı, AKP'nin iktidara geçmesinden sonra ‘Devlet yardımından mahrum bırakma’ cezasına dönüştürüldü. Bu, trilyonlarca liranın devlet tarafından AKP'ye ödenmesini önleyecek bir hükümdü. Peki, Anayasa Mahkemesi neden mümkün olan bir süre de, makul bir sürede bu davayı tamamlamadı? Neden tamamlamaktan kaçınmaktadır? DEHAP hakkında, bölücü terör örgütüyle işbirliği yaptığı ve iki genel seçime sahtecilik yoluyla girdikleri gerekçesiyle iki ayrı dava açmıştım. Bu iki dava birleştirildi. 2003 yılından bu yana, bütün usül ve prosedürü tamamlandığı halde bu davada karar bağlanmadı.”