BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  GÜNCEL

Sigara içmek külliyen yasaklansın!

CHP Milletvekili Şahin Mengü, sigara üretiminin ve içmenin tamamıyla yasaklanmasını istedi. Mengü'nün ilginç talebi..

Abone ol

Gazeteci-yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu 'Konuşan Türkiye' programının bu sabahki konuğu CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in 'sigaraya bağlı hastalıkları devlet tedavi etmesin' önerisini tartışmaya açan Hadi Özışık'ın sorularını yanıtlayan CHP'li Mengü, bu öneriyi 'vahşetten de öte' olarak nitelendirdi.

İşte Özışık'la CHP'li Şahin Mengü arasında geçen ilginç diyalog:

ŞAHİN MENGÜ: Bu tür sözleri bir bakan nasıl söyleyebilir mümkün? Hastaneler intihar vakalarına bakmıyor mu? Yüreğin yetiyorsa sigara üretimini yasakla! 'Sigaradan ötürü hastalıklara bakmam' demek vahşetten beter. Bilim hırsızlığı yaptığı sabit olan bir adamı evvela müsteşar sonra Bakan yaparsan olsa olsa böyle bir laf eder.

HADİ ÖZIŞIK: Sayın Bakan'ın mantığına göre sigaradan ötürü sağlığı bozulan insanları tedavi edersek 4-5 milyar kaybımız olacakmış...

ŞAHİN MENGÜ: Sigaranın üretimini ve tüketimini tümden yasak etmek lazım. Bu memlekette sigara ithalat yasaktır dersin, içmeyi yasak edersin, tabii yüreğin yetıyorsa... Ben de insanların sigara içmemesini tavsiye ederim. Bir kere böyle bir yasak yok. Uyuşturucu madde müptelalarına bakılmıyor mu hastanelerde? Hem de üretilmesi ve kullanılması yasak olan bir şey.

HADİ ÖZIŞIK: Akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları. Sosyal güvenliğin yoksa bu hastalıkların insanı ölüme terk etmektir. Sayın Ömer Dinçer, halk sana oy veriyor Türkiye'yi adam gibi yönetesin diye. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Bu diktatörlükten başka bir şey değildir değil mi?

ŞAHİN MENGÜ: Yapılan anayasa değişikliği de böyle bir diktanın yolu. Şimdi siz Haldun Dinçer'i halk oylaması ile Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra neler yapabileceklerini düşünebiliyor musunuz?

HADİ ÖZIŞIK: Sizde sigarayı getirip referanduma bağladınız ya usta siyasetçi böyle olur.

ŞAHİN MENGÜ: Şimdi bunlar Anayasa değişikliğini şekillendirirse. Bunlar sigara ile ilgili yasaklardan gelen hastalıkların tedavisi devlet tarafından karşılanmaz derler. Buyrun cenaze namazına....

HADİ ÖZIŞIK: Ben de 12 yıl önce sigarayı bıraktım. Siz 20 yıl önce bırakmıştınız, biz kurtulduk. Size göre devlet sigara yasağında başarılı oldu mu?

ŞAHİN MENGÜ: Sayın Dinçer köylere gitmeye cesaret eder mi? Köy pazarlarında açık tütün satılıyor. Sigara tüketimi düştü deniliyor. Açık tütün ve kaçak tütünle yapılan sigaraların haddi hesabı yok. Sigarayı teşvik edelim demiyorum ama sigara içmenin azalmadığını söylüyorum.

HADİ ÖZIŞIK: Bir milyon kişinin sigarayı bıraktığına ilişkin resmi rakamlar var, haksızlık etmeyin

ŞAHİN MENGÜ: Nereden biliyoruz bunları?

HADİ ÖZIŞIK: Devletin açıkladığı rakamlar

ŞAHİN MENGÜ: Ben bu rakamlara inanmıyorum. Şimdi istatistik kurumu iktidarın hoşuna gideceği rakamları verdiği için ben inanmıyorum.

HADİ ÖZIŞIK: Sizce Anayasa Mahkemesi sigara konusunda nasıl karar verir?

ŞAHİN MENGÜ: Toplumu itmemek lazım. İnsanlar işlerinden sonra kahvehaneye gelir çayını söyler, sigarasını yakar. Şimdi kahvelerde insanlar azaldı. İnsanlar kahveye çıkmıyor. Bu da sosyal dokuyu zedeliyor. Kırsal kesimde henüz sigara bırakma alışkanlığı çok yoğun değil...

HADİ ÖZIŞIK: Bu nasıl olacak?

ŞAHİN MENGÜ: Sigara içilen kahvehaneler olur, içilmeyen kahvehaneler olur. Sigara içenlerin de en az içmeyenler kadar hakkı olduğunu düşünüyorum. Sigara üretimini yasaklarsanız saygı duyarım. Sigara üretimini yasaklamadan böyle bir yasağa saygı duyarım.

HADİ ÖZIŞIK: Siz sigara üretimi yasaklansın mı diyorsunuz?

ŞAHİN MENGÜ: Toplumun sağlığı açısından düşünürsek yasaklansın

HADİ ÖZIŞIK: O zaman da kaçakçılık çıkacak ortaya, 12 Eylül günlerini hatırlayalım

ŞAHİN MENGÜ: Sigara insan sağlığına zararlıysa, nasıl uyuşturucuyu yasaklıyorsanız, sigarayı da yasaklanacak.

HADİ ÖZIŞIK: Sigara yasağı getirilirse bu işi kökten çözelim diyorsunuz

ŞAHİN MENGÜ: Tabii ki...