BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sıcaklığa değil neme bakın!

Güneşteki patlamaların yarattığı sıcak hava tsunamisi nem oranını da artırdı. Uzmanlar uyardı...

Abone ol

Güneşteki patlamaların yarattığı sıcak hava tsunamisi nem oranını da artırdı. Uzmanlar “Nem oranına bakmadan dışarı çıkmayın” uyarısında bulundu.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Adem Taşçı,  tahmin edilen sıcaklığa göre değil, sıcaklık ve neme bağlı olarak hissedilen sıcaklığın dikkate alınması gerektiğini açıkladı. İller için öngörülen hava durumu tahminlerinin gölgede ölçülen hava sıcaklıklara göre verildiğini söyleyen Taşçı, hissedilen hava sıcaklığı kavramının, sıcaklık ve nem oranı arasında geliştirilen tabloyla yorumlandığını belirtti. Taşçı, ‘’Örneğin sıcaklığın 33 derece olduğu yerde nem yüzde 65-70 civarında ise hissedilen hava sıcaklığı 42-45 derece dolayında olacak” dedi.

Öldürücü sıcaklar geliyor

Güneşteki patlamaların yarattığı solar tsunaminin etkisi dünyaya çarparken, uzmanlar hava sıcaklıklarında önemli artış olabileceğini öngördü. İngiliz Telegraph gazetesi, 2010 yazındaki olağandışı hava şartlarını, Pakistan’da bin 200 kişinin öldüğü seller, Rusya’da 30’dan fazla can alan ve Yunanistan’ın Sisam Adası’nda ise binden fazla kişinin tahliyesine yol açan yangınlarla ilişkilendirdi.