BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.430,15
HABER /  GÜNCEL

Ramazan'da et fiyatları artacak mı?

Tarım Bakanı Eker, Ramazan’da vatandaşa ucuz et yedirmek için tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Abone ol

Tarım Bakanı Eker, Ramazan’da vatandaşa ucuz et yedirmek için tüm tedbirlerin alındığını söyledi. “Fiyatların artmaması için gerekirse daha fazla ithalat yaparız” diyen Eker spekülatörleri de uyardı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ramazan ayında vatandaşların ucuz et yemeleri için tedbir aldıklarını söyledi. Fiyatların artmaması için bütün seçeneklerin masada olduğunu belirten Eker “Gerekirse daha fazla ithalat yaparız” dedi.

Eker ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tarım sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri temsilcileriyle Ankara’da düzenlenen toplantıda biraraya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, Ramazan ayı öncesi et ve gıda fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, ihalesi yapılan 50 bin tonluk ithal kasaplık sığırların haftada bir Türkiye’ye geleceğini söyledi.

50 BİN TONLUK ET İHALESİ YAPILDI

Eker hayvancılıkla ilgili tedbirler aldıklarını, hiçbir zaman hayvancılık sektörünün tarım sektörü desteklemeleri içerisinde bu dönemdeki kadar pay almadığını söyledi.

Eker, hayvancılığın toplam tarım desteklerinden aldığı pay yüzde 4 iken, şu anda aldığı payın ise yüzde 22 olduğuna işaret etti. Eker, şöyle konuştu: “Eğer arzda bir problem varsa veya spekülasyon varsa, ki biz spekülasyon olduğunu düşünüyoruz, ithalat kararı aldık. 26 Nisan tarihi itibariyle et fiyatlarında muhtelif düşüşler var. 26 Nisan’dan itibaren kıymada yüzde 12, kuşbaşında yüzde 13.5 düşüş var. Diğer ürünlerde de muhtelif düşüşler var. Piyasada ithalat yoluyla 16 bin ton kasaplık canlı hayvan ithalatı gerçekleştirdik, dağıtıldı. Et Balık Kurumu marketlere, kasaplara karkas etin kilosunu 12 liraya veriyor. 50 bin tonluk daha et ihalesi gerçekleşti. Bunlar da haftada bir belirli aralıklarla geliyor.”

HAYVANCILIKTA İLAVE TEDBİRLER ALDIK

Eker, ilave aldıkları bir takım tedbirlerin bulunduğunu da belirterek, 1 Ağustos tarihinde yayımlanan kararname ile süt sığırcılığında, damızlık et sığır yetiştiriciliğinde, büyük baş hayvan yetiştiriciliğinde, manda,  koyun ve keçi yetiştiriciliğinde, büyük baş ve küçük baş hayvancılığın bütün faaliyetlerinde 2 yıl ödemesiz, 5 yıl taksit ödemeli toplam 7 yılda ödenmek üzere faizsiz kredi uygulaması getirdiklerini, kredide limitin 7.5 milyon lira olduğunu, bu parayla asgari 750 başlık büyük bir işletme kurulabileceğini anlattı. Bakan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da 50 başın üzerinde işletme kurana yüzde 40 hibe destek verdiklerini söyledi.