BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Siber güvenlikte yapay zeka dönemi !

Matematikçiler ve eski casuslar tarafından kurulan bir şirket örgütlerin korsanlara karşı korunma biçimini değiştirmeye çalışıyor. İngiliz siber güvenlik şirketi Darktrace yapay zekayı kullanarak bir "siber bağışıklık sistemi" yaratıyor.

Abone ol

Yıllar geçtikçe siber saldırılar giderek artıyor ve daha sofistike bir hale geliyor ve 2022 yılına kadar dünyaya 8 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Fakat matematikçiler ve eski casuslar tarafından kurulan bir şirket örgütlerin korsanlara karşı korunma biçimini değiştirmeye çalışıyor.
İngiliz siber güvenlik şirketi Darktrace yapay zekayı kullanarak bir "siber bağışıklık sistemi" yaratıyor.

Şirketler genellikle saldırının neye benzeyeceğini önceden tahmin etmeye çalışır ve bilgisayarlarından bu açıklamayla eşleşen anormallikleri aramalarını ister. Ancak Darktrace, bir şirket ağında normal davranışın ne olduğunu öğrenen ve daha önce hiç görülmemiş yeni ve karmaşık bir saldırı yaşansa bile ortaya çıkan tehditleri tespit etmek için akıllı kararlar verebilen bir sistem geliştirdiğini belirtti.

İNGİLTERE'NİN EN BÜYÜK GÜÇ TEDARİKÇİSİNİ KORUMAK

Drax Power Station, Darktrace'in sistemini kullanıyor. İngiltere'deki en büyük kömürle çalışan fabrika ve Drax'ın sistemleri tehlikeye atılsaydı, binlerce ev elektriksiz kalabilirdi.

Drax'ın grup güvenlik sorumlusu Martin Sloan, Darktrace'den önce şirketin çok geleneksel bir siber güvenlik stratejisi olduğunu söyledi.

BU TEKNOLOJİ ATEŞ GİBİ DAVRANIYOR

Darktrace Enterprise Immune System, Sadece güvenlik duvarları oluşturmak yerine şirketin normal ağının nasıl göründüğünü anlamak ve herhangi bir anormallik tespit etmek için tasarlanmıştır. Sloan, sistemin grip olduğu zaman vücudunki ile aynı şekilde davrandığını söylüyor: "Bu teknoloji, bir virüsün bulunduğu zaman bizi uyaran bir ateş gibi ve daha sonra bunu tedavi etmek için harekete geçmeliyiz."

Teknolojinin alacağı küçük bir anormalliğe bir örnek, bir çalışanın 10: 00'da sunucuya giriş yapması, daha önce hiç yapmamış olmasıdır. Hemen olağandışı olarak işaretlenir.

Darktrace'deki teknoloji müdürü Dave Palmer, daha fazla açıklama yapıyor: "Burada oturup" hey, normal görünüyor "ya da" İşte Dave'in dizüstü bilgisayarını nasıl kullandığını "söylememiz gerekmiyor.
"Sistem, bütün bu şeyleri tek başına öğrenebilir ve normalde meydana gelen şeyleri gözlemleyerek karmaşık bir yaşam modellemesi yapabilir.