BIST 10.219
DOLAR 32,24
EURO 34,75
ALTIN 2.437,30
HABER /  POLİTİKA

Sezere göre tezkerenin amacı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, hükümetin Lübnan'a neden asker gönderdiğini söyledi.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''AKP, iktidarının devamına dış destek için Lübnan'a asker gönderme peşinde'' dedi. Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'a asker gönderme konusunda gerekli koşulların ve güvencelerin sağlanamadığını savundu.

BM kararının belirsizliklerle dolu olduğunu ileri süren Sezer, barış gücünün bölgede silahtan arındırma görevi yapacağını, bu nedenle çatışmaya girilmesi olasılığının büyük olduğunu iddia etti. Orta Doğu'nun, Türk askerlerinin daha önce görev yaptığı bölgelere benzemediğini ifade eden Sezer, bir bölge ülkesi olarak Türkiye'nin durumunun da Lübnan'a asker gönderme kararı alan diğer ülkelerin durumundan farklı olduğunu savundu. Ulusal çıkarları çok yakından ilgilendiren böylesi bir kararın, toplumsal ve siyasal kesimlerin uzlaşısı ile alınması gerektiğini vurgulayan Sezer, ''Hükümetin asker gönderme kararı için ciddi bir gerekçe dahi ortaya koyamadığını'' savundu. Sezer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 ''Anayasamıza göre devletin başı olan, Meclis adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil eden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verme yetkisine sahip bulunan Sayın Cumhurbaşkanımız, Lübnan'a asker gönderilmesine karşı olduğunu açıklamıştır. Hükümet, Sayın Cumhurbaşkanı'nı dinlemediği gibi muhalefeti ve kamuoyunu bilgilendirmeyerek halkımızı da hiçe saymaktadır. Ya da Hükümetin bu konuda kamuoyuna söyleyebileceği sözü yoktur. AKP iktidarının amacı, ulusun ve ülkenin çıkarlarını korumak değil, iktidarının devamını sağlamaktır. AKP, iktidarının devamına dış destek için Lübnan'a asker gönderme peşindedir.''