BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Sera gazı salınımında ısı yalıtımının önemi

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük ısı yalıtımının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Sanayileşme, her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı teknoloji, kentleşen ve hızla artan dünya nüfusu enerji tüketimini de artırıyor.

Enerji tüketimindeki bu artıştan en önemli zararı ise çevre görüyor. Çevre kirliliği, insan sağlığını tehdit ettiği gibi doğa ve biyolojik çeşitlilik için de büyük risk oluşturuyor. Çözüm ise enerjiyi verimli kullanarak gereksiz tüketimi azaltmak.. Evlerimizde kullandığımız enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Eğer ısı yalıtımınız yoksa da bu enerjinin yarısını havaya savuruyorsunuz. Tüm dünyada her yıl 5 Haziran’da kutlanan Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, ısı yalıtımsız binalar yüzünden her yıl 9,3 milyar doları boşa harcadığımıza dikkat çekti.

Enerji tüketimindeki artış, tüm dünyayı tasarruf tedbirlerini sıkılaştırmaya itiyor. Türkiye’de enerji tüketiminde son 10 yılda yüzde 30 artış yaşandığı görülüyor. Avrupa Birliği’ne baktığımızda ise enerji kullanımındaki artış oranı yüzde 10. Bunun en önemli sebeplerinden biri ülkemizdeki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımının bulunmaması. Ülkemizde enerjinin yüzde 34’ü binalarda kullanılıyor ve bunun yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Enerji tüketiminin artması ise en çok çevreyi etkiliyor. Çevre kirliliğinin insan sağlığı ve biyolojik çeşitlilik üzerinde neden olduğu zararlarla mücadele için ise enerjiyi verimli kullanmak gerekiyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, ısı yalıtımı olmayan binalar yüzünden her yıl 9,3 milyar doları havaya savurduğumuzu vurguladı.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük çevrenin korunmasının tüm dünyanın en öncelikli önlem maddesi olması gerektiğini söyleyerek şunları vurguladı: “Sürdürülebilir bir dünya için enerjiyi verimli kullanmak büyük önem taşıyor. Bizler enerji kaynaklarını tükettikçe bunun faturasını çevre ödüyor. Aslında günün sonunda bu acı fatura bize ve çocuklarımıza çıkıyor. Enerji verimliliği için ise hepimizin yapacağı birçok şey var. Bunların başında da binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak geliyor. ‘Neden ısı yalıtımı ilk sırada derseniz?’ Binalarımızda kullandığımız enerjinin yüzde 80’ini ısıtma ve soğutmaya harcıyoruz. Yani enerji tasarrufu yapılması şart olan ilk kalem bu. Isı yalıtımıyla harcanan bu enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün.”

Isı yalıtımıyla elde edilen enerji tasarrufunun çevrenin korunması için çok önemli bir katma değer sağladığına da dikkat çeken Ertuğrul Yörük; “Isı yalıtımı fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı salımını yüzde 50 azaltıyor. Ülkemizdeki tüm binalara ısı yalıtımı yapılırsa azaltılacak yıllık sera gazı emisyonu, 6 Belgrad Ormanı büyüklüğünde bir ormanda yer alan ağaçların ömürleri boyunca depoladıkları sera gazı miktarına eşit. Yine Türkiye’deki tüm binalara ısı yalıtımı yapılmasıyla sağlanacak sera gazı emisyon azaltımı, otomobillerin yüzde 90’ının bir yıl boyunca saldığı emisyonların bertaraf edilmesiyle eşdeğer. Görüldüğü gibi binalarda ısı yalıtımıyla hem doğayı korumak hem de çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak mümkün. Ülke olarak ısı yalıtımı alanında dünyanın oldukça gerisindeyiz. Türkiye’deki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımı maalesef yok. Eğer bu binalara nitelikli ve CE belgeli ürünlerle ısı yalıtımı yaptırırsak her yıl 9,3 milyar doları boşa harcamaktan kurtulacağımız gibi çevrenin korunması için de çok önemli bir adım atmış olacağız” diye konuştu.