BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  GÜNCEL

MOBESE kameraları çalışmıyor mu?

Gezi Parkı'nda başlayıp tüm ülkeye yayılan eylemin yankıları mecliste de devam ediyor.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

29 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkının yıkılıp yerine Topçu Kışlasının kopyasının inşa edileceği gerekçesi ile duyarlı vatandaşların başlattığı ve tamamen anayasal ve demokratik bir hak olan protestolar ne yazık ki hükümetin katı(cop)-sıvı(tazyikli su)-gaz(biber gazı) hali ile karşılık bulmuştur. Tüm yurtta bu olaya tepki için başlatılan gösteriler yine polisin sert ve orantısız güç kullanması ile devam etmiştir.

Bu bağlamda;

1. Eylemlere müdahale sırasında son kullanma tarihi geçen gazlar kullanılmış mıdır? Emniyet teşkilatında son kullanma tarihi geçen gazlar ne yapılmaktadır?

2. İstanbul, Ankara ve İzmir’e diğer şehirlerden takviye polis getirtilmiş midir? Getirtilmiş ise hangi şehirlerden, kaç polis getirtilmiştir?

3. Eylemlerde TOMA’lardan sıkılan tazyikli suların içinde kimyasal madde kullanılmış mıdır? Kullanılmış ise bu maddeler nelerdir?

4. Polis helikopterlerinden eylemcilerin üzerine gaz bombaları atılmış mıdır?

5. Eylemcilere müdahale etmek istemeyen Emniyet görevlileri var mıdır? Olaylar sırasında emre itaatsizlik eden polis sayısı nedir?

6. İzmir’de elinde sopalar bulunan ve polisle birlikte hareket eden sivil giyimli kişiler kimlerdir? Polisle hareket etme yetkisini kimden almışlardır?

7. Ankara’da metro istasyonu havalandırmasından gaz sıkılmış mıdır?

8. Sosyal medyada yer alan görüntülerde gözaltına alınan eylemcilere şiddet uygulayan ve insanların evlerine taş, cop, gaz bombası atan, işyerlerini tahrip eden polisler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise soruşturma açılan polis sayısı nedir?

9. Eylemcilerin nüfus cüzdanları ve ehliyetlerine el konulup bırakıldıkları iddiaları doğru mudur? Bu uygulama neden yapılmıştır? Eylemcilerin fişlendikleri iddiaları doğru mudur?

10. Gözaltına alınan eylemcilerin ekip araçlarında, karakollarda, sokakta işkence ve kötü muamele gördükleri iddiaları doğru mudur? Gözaltına alınan kaç gösterici kötü muameleden şikayetçi olmuştur?

11. Gözaltına alınan eylemcilerle görüşmek isteyen avukatlara izin verilmediği iddiaları doğru mudur?

12. Polisin orantısız güç kullanımını belgeleyen MOBESE kameralarının çalışmadığı iddiaları doğru mudur? Olaylar esnasında kayıtta olan MOBESE kamerası sayısı nedir?

13. Emniyet teşkilatı tarafından eylemcileri sosyal medya üzerinden takip eden ve fişleyen bir ekip kurduğu iddiaları doğru mudu