BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.397,79
HABER /  GÜNCEL

Şempanzeyi insan yapacaklar

İnsan-şempanze ilişkisi hep tartışmalı olmuştur. Şempanzenin kurtuluşu insan olduğunun kanıtlanmasına bağlı.

Abone ol

Avusturya’da bir şempanzeyi deney laboratuvarına gitmekten kurtarmak için, mahkemede insan olduğunu kanıtlamaya çalışacaklar.

Saklambaç oynuyor resim yapıyor

Kendisini aynada tanıyabilen, saklambaç oynayan ve gıdıklanınca gülen Hiasl adlı 26 yaşındaki şempanze 1982 yılında bebekken Sierra Leone’den kaçırıldı. Avusturya’ya getirilen 8 şempanzeden biriydi ve Viyana’daki bir deney laboratuvarına götürülmek isteniyordu. Ancak gümrük memurları tarafından el konulduktan sonra bir hayvan sığınağına verildi. Şimdi sığınak iflasın eşiğinde ve Hiasl tekrar laboratuvara yollanabilir. Hiasl, ayrıca resim yapabiliyor, ziyaretçileri öpüyor ve hayvan belgeselleri izliyor.

Mahkemenin kararı bekleniyor

Bir Avusturyalı işadamı Hiasl’ın bakımı için yaklaşık 10 bin YTL karşılığı para bağışladı. Ancak Hiasl, parasını idare edecek bir vasi bulunmadığı takdirde laboratuvara gidecek. Yasalara göre yalnızca insanlar vasi sahibi olabiliyor. Hiasl için mücadele edenler, bizden biri olduğunu kanıtlamanın şempanzenin hayatını kurtarmak için şart olduğunu söyleyerek dava açtılar. Bunu kanıtlamak için en önemli dayanakları ise şempanze DNA’sının yüzde 96-98.4 oranında insanla aynı olması. Yani şempanze insana, eşeğin ata olan yakınlığından daha yakın.