BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.439,82
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Selim'de sarıçam fidanı yetiştiriliyor

Kars’ın Selim ilçesinde Boyalı Orman İşletme Şefliği tarafından orman deposunun 15 dekarlık alanında yıllık 2 milyon fidan yetiştiriliyor.

Abone ol

Burada yetiştirilen fidanlar Selim ve Sarıkamış Ormanlarında dikim sahalarına nakledilerek dikimleri yapılıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Selim ilçe Boyalı Orman İşletme Şefi İlker Öztürk, “Burada yetiştirilen sarıçam fidanları 2006 yılından bu zamana kadar faaliyet gösteriyor. Bizler burada her yıl 2 milyon fidan toprakla buluşmaktadır.

Üretilen fidan tohumları Sarıkamış orjinli olup kış aylarında tohum çıkartma odasında toplanan kozalıkların yüksek ısıda bekletilerek kurutularak ve müteakiben tohumların dökülmesi sağlanmaktadır.

Yaklaşık olarak her yıl 300 kg sarıçam tohumu elde edilmektedir. Bu tohumlar ilkbaharda hazırlanan ekim yastıklarına ekilmektedir. Ayrıca bu tohumlar tüplerde ekilerek tüplü fidan elde edilmektedir.

Tüplü fidan kapasitemiz yıllık 4 bin adettir. Bu tüplü fidanlar köylerden ve muhtarlıklar tarafından talep edilen fidanlar şefliğimizce tahsis edilen miktarlarda karşılanmaktadırlar.

Vatandaşların fidan dikimi yapacakları zaman toprağın tavında olması ve balçık toprak olması gerekmektedir. Ekseri az kumlu topraklarda dikim yapılmalıdır” dedi.