BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.429,60
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yaban koyunları paramotorlarla sayılacak

Soyu tükenme tehlikesinde bulunan ve sadece Konya Bozdağ civarında koruma altına alınan yaban koyunları, havadan paramotor sayesinde sayılacak.

Abone ol

Paraşütü kullananın arkasına yerleştirilen bir pervane yardımıyla havada kalabilen paramotor sayesinde arazide bulunan yaban koyunları daha kolay ve net olarak sayılabilecek.

Konu hakkında bilgi veren Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğal Hayatı Koruma Parklar Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Bozdağ Yaban Hayatı Koruma Alanı olarak belirlenen alanın tel örgüyle çevrili kısmının 3 bin 615 dekarlık bir alanı kapladığını belirterek, "Açık araziyi de eklerseniz 59 bin dekarlık bir alana sahibiz.

Bu alanda 2008 sayımlarımıza göre 520 adet yaban koyunumuz var. Ölenleri hesaba kattığınızda 450-500 arasında bir sayıda yaban koyunumuz olduğunu tahmin ediyoruz.

Geçen senelerde yaban koyunlarının sayımı arazide insan yardımıyla yapılıyordu. Bu da bazı kör noktaların oluşmasına ve net bir sayı elde edemememize neden oluyordu.

Bu nedenle bu yıl paramotor ile havadan yaban koyunlarını fotoğraflayarak envanter çıkarmayı deneyeceğiz. Bu yöntemin başarılı olacağına inanıyorum" dedi.

Paramotor pilotu Alim Yıldırım ise, paramotor sayesinde havada 300 metre kadar yukarı çıkabildiğini dile getirerek, "Bu yükseklikte ilk olarak araziyi yukarıdan tarayacağım.

Daha sonra alçaktan uçarak manevra kabiliyetimi deneyeceğim. Son olarak havadan koyunların fotoğraflarını çekerek, merkezde karşılaştırma yapacağız ve iki ya da üç gün sürecek çalışmanın ardından gerçek bir envanter çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.