BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Şehit yakını ARANIYOR!

Açık inanılmaz. İşletmeler 43 bin eleman talep etti, bulunan sadece 89 kişi...

Abone ol İşletmelerde zorunlu terör mağduru istihdamı şartı bulunuyor. Ancak bu alanda 43 bin 99 eleman açığı bulunuyor.

İlgili kanuna göre 50 işçiden fazla istihdam sağlayan işletmelerin yüzde 2 oranında terör mağduru çalıştırmaları gerekiyor.

Buna göre toplam istihdamın 3 milyonluk kısmını oluşturan işletmelerde 60 bin mağdurun çalıştırılması gerekiyor.

Ancak mevcut tablo açık veriyor. İşletmeler, Türkiye İş Kurumu'ndan 2006'da toplam 43 bin 188 terör mağduru istedi. Kurum ise talebin sadece 89'unu karşılayabildi. 43 bin 99 kontenjan boş kaldı.

Bu yüzden ceza yemek istemeyen şirketler, çalışan sayısını 49'da tutmaya başladı. Aksi takdirde söz konusu durumdaki çalıştı-rılamayan her kişi için 1.226 YTL ceza ödemek zorundalar.

MAĞDUR BULAMADIK CEZASI

Bu duruma, "Devlet kendi eliyle işletmeleri kayıt dışılığa itiyor." diye tepki gösteren Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Tam Aziz Nesin'lik bir olay. Terör mağduru bulunamıyor, çalıştırmadık diye ceza yiyoruz." siteminde bulunuyor.
YASA NE DİYOR?
Terör olaylarının tırmandığı 1995 yılında 3713 sayılı kanuna bir madde eklenerek, terörle mücadele sırasında gazi veya şehit olanların yakınları ile çalışabilecek durumdaki yaralılara istihdam önceliği tanındı. Yasaya göre 50'den fazla işçi çalıştıran işletmelere, terörle mücadele sırasında şehit olan veya çalışamayacak şekilde malul durumuna düşenlerin eş, çocuk ya da kardeşlerinden birisini veya çalışabilecek durumdaki gazileri istihdam etme zorunluluğu getirildi.
Söz konusu durumdaki çalıştı-rılamayan her kişi için 1.226 YTL ceza ödemek zorundalar.  

TERÖR DÜŞTÜ AÇIK ARTTI

Terör mağdurlarının fazla olduğu 90'lı yıllarda gazi ve şehit yakınlarının öncelikli istihdamını sağlayarak mağduriyetlerini önleyen yasa, 2000 yılından sonra işverenler için büyük sıkıntı çıkarmaya başladı. Özellikle 2002 yılından itibaren ekonominin büyümeye başlamasıyla birlikte işyerlerinin istihdam kapasitesi arttı. Bu arada terör hız kestiği için mağdurların sayısı da bir hayli azaldı. İşletmeler de yasal zorunluluk olmasına karşın çalıştıracak terör mağduru bulmakta zorlanmaya başladı.

Toplam ihtiyaç 60 bini buluyor

Türkiye İş Kurumu'nun zorunlu istihdam konusundaki verileri, terörün acı yüzüne bir başka açıdan ayna tutuyor. 2001 yılında işverenin ihtiyaç duyduğu şehit ve gazi yakını sayısı 21 bin 390'a ulaşmış. Bu rakam, 2001 yılında yüzde yüzden fazla artarak 43 bin 188'e çıkmış. Ancak bu talebe karşın İş Kurumu'nun işe yerleştirebildiği kişi sayısı 2006'da 89'da kalmış.

İşletmelerdeki 43 bin 99 kontenjan hâlâ boş. Yetkililer, söz konusu müracaatlardaki büyük düşüş yüzünden talebe karşılık veremediklerini ifade ediyor. Kanundaki zorunlu istihdam oranı dikkate alındığında bugün Türkiye'deki işletmelerin 60 binin üzerinde terör mağduruna ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor.
(Haber:İsa Yazar/Zaman)