BIST 9.713
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.429,40
HABER /  DÜNYA

İran büyükelçiyi kovdu

İran Kanada'nın Tahran Büyükelçisi John Mundy'yi sınır dışı etme kararı aldı.

Abone ol

Kanada Dışişleri Bakanı Maxime Bernier, İran'ın, Kanada'nın Tahran Büyükelçisi John Mundy'yi sınır dışı etme kararı aldığını söyledi. Bernier, yaptığı açıklamada, İran yönetiminin Büyükelçi Mundy'den Tahran'ı terk etmesini istediğini belirterek, ''tamamen haksız'' olarak nitelendirdiği bu karardan üzüntü duyduklarını kaydetti.

Bernier, ''Kanada ve İran, bir süredir büyükelçilerin karşılıklı olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor. Maalesef Tahran yönetiminin bize şu ana kadar önerdiği adayları kabul etmemiz mümkün olmadı. Büyükelçimizin sınır dışı edilmesi kararının, bu durumun haksız ve üzüntü verici bir sonucu olduğunu sanıyoruz'' dedi.

Maxime Bernier, İki ülkenin büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak açık kalacağını ve rutin faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, İranlı yetkililerle iletişimde kalmak istediklerini kaydetti. Kanada ve İran arasındaki ilişkiler, İran asıllı Kanadalı gazeteci Zehra Kazemi'nin 4 yıl önce İran'da gözaltındayken ölümünün ardından gerilmişti. Zehra Kazemi, Tahran'daki bir cezaevinin önünde düzenlenen öğrenci gösterisini izlerken tutuklanmıştı.

Kazemi, Temmuz 2003'te gözaltında ölmüştü. Kanada, Kazemi'nin İran'da gözaltında ölmesinden sonra Tahran büyükelçisini geri çağırmıştı. İranlı yetkililer önce Kazemi'nin kalp krizinden öldüğünü öne sürmüş, ancak Kanada'nın baskısı üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi tarafından atanan bir komisyon, başına aldığı darbe sonucu öldüğünü ortaya çıkarmıştı.

Akrabalarını temsil eden avukatlar, Kazemi'nin bir cezaevi yetkilisi tarafından dövülerek öldürüldüğünü öne sürmüş, Kanada hükümeti de Tahran Savcısı Said Murtevazi'yi Kazemi'nin ölümünden sorumlu tutmuştu. İran yargısı, Kazemi'yi öldürmekle suçlanan istihbarat ajanı Muhammed Rıza Ahmedi'yi suçsuz bulmuştu.