BIST 10.463
DOLAR 32,40
EURO 35,26
ALTIN 2.436,34
HABER /  GÜNCEL

Şehir hayatı anneliği unutturuyor!

Kendini şehir hayatının önceliklerine kaptıran kadınlar, anne olmayı erteliyor. Bakın uzmanlar bu duruma ne diyor?

Abone ol

Kendini şehir hayatının önceliklerine kaptıran kadınlar, anne olmayı erteliyor. Uzmanlar, sağlıklı nesiller dünyaya getirmek için en ideal yaşın 20 - 30 arası olduğunu belirtti.

Star gazetesine konuşan, Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Ayşe Duman, “İdeal anne yaşının en doğru cevabını kadın doğasına bakarak anlayabiliriz. Doğurganlığın en yüksek olduğu dönem yani aynı zamanda da sağlıklı bebek doğurmak açısından en uygun dönem 20 - 30 yaş civarıdır. Bu dönem tıbbi açıdan baktığımızda, gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönem; kadın sağlığı açısından en rahat dönem; gebelik komplikasyonları açısından ise en az riskli dönemdir.” diye konuştu. Bebek sahibi olmak isteyenlere de bir uyarıda bulunan Duman, “Bu anlamda sağlıklı nesiller dünyaya getirmek, sorunsuz bir gebelik ve doğum süreci yaşamak istiyorsak yaradılışımıza uygun davranmalıyız.” Duman, kadının fiziki yapısı açısından ileri yaş anneliğinin zor geçebileceğini vurguladı.

ÇOCUK HAYALİNİ ERTELEMEYİN

Dr. Ayşe Duman, geç yaşta anne olan kadınların çocuklarının kişilik gelişimlerinin sorunlu olabileceğini belirtti. Duman, “Zira çocuklarımızın kişilikleri ve cinsel kimliklerinin temellerinin atıldığı 0 - 6 yaş arasında anneyi kadın gibi, babayı erkek gibi görmeleri gerekmektedir. Kadın gibi anne, şefkati sonsuz, sevgisini hiçbir zaman esirgemeyen. Erkek gibi baba koruyup kollayan, güç timsali olan” şeklinde konuştu. Duman, “Anne olmak doğurmak demek değildir, anne olmak anne olmaktır.” diyerek ideal yaşın fiziksel ve psikolojik olarak yeterlikle elde edileceğinin altını çizdi.

Bebeğinizi engelden folik asitle koruyun

Dünyada fazla görülen doğumsal hastalık ‘sinir tüpü anomalileri’ hamilelikte folik asit alınmasıyla yüzde 70 azalıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Yakup Aslan, doğuştan sinir veya beyin dokusu bozukluklarına ’sinir tüpü anomalileri’ adı verildiğini söyledi. Bu hastalığın Türkiye’de en sık görülen doğumsal anomali olduğunu söyleyen Aslan, hastalığın , folik asit kullanmayan annelerin bebeklerinde arttığına dikkati çekti. Aslan, “Hastalık ayrıca, sigara, alkol kullanımı, kronik hastalıklar ve diyabetli annenin bebeklerinde de görülüyor” dedi.