BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks'ta Başbakan'a ağır suçlama

Wikileaks İspanya'yı da karıştırdı. İddialara göre Zapatero, ABD'li firma için çalıştı.

Abone ol

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce firmasının İspanya ordusuyla vardığı önemli bir anlaşmayı, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero'nun ABD yönetiminden yana tavır alması nedeniyle kaybettiği iddia edildi.

Guardian gazetesinin, Wikileaks tarafından yayımlanan belgelere dayanarak verdiği habere göre, İspanya ordusunun helikopter motoru ihalesi konusunda Rolls-Royce'da karar kılmasından sonra Başbakan Zapatero, ihaleyi ABD firması General Electric'in (GE) alması için duruma müdahale etti.

İSPANYA BAŞBAKANINA AĞIR SUÇLAMA

Haberde, ABD'nin Madrid Büyükelçisi Ambassador Eduardo Aguirre'nin, ''GE lehine müdahale etmesi için Zapatero'yu kişisel olarak ikna ettiği'' ifade edildi.

''İspanya Savunma Bakanlığının ihaleyi Rolls-Royce'un almasına karar verdiği yönündeki önemli kanıtlara rağmen, devlet başkanlığı bürosunun kararı geri çevirdiği ve GE'nin ihaleyi kazandığını açıkladığı'' belirtilen haberde, Aguirre'nin Zapatero'ya, ABD'nin önde gelen şirketlerinin üst yöneticilerinin zihinlerinde, İspanya hükümetinin ABD'nin tekliflerini iyi karşılamadığı yönünde ''bir algının artması'' nedeniyle İspanya'nın sözleşmelerine teklif vermeyi durdurabileceğini söylediği kaydedildi.

Zapatero'nun ise büyükelçiye, ''ABD hükümeti için önemli bir durum söz konusu olursa, bunu dikkate alacağını'' söylediği bildirilen habere göre, büyükelçinin Zapatero'ya GE'nin ''ihaleyi alamaması durumunda GE'ye bağlı şirketlerin, İspanya'daki faaliyetlerini durdurabileceği yolundaki açıklamasını'' iletmesi üzerine Zapatero, beklendiği gibi devreye girdi.