BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.387,63
HABER /  POLİTİKA

Seçimden sonra referandum sinyali

Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak 'Bu konuyu seçimden sonra referanduma götürmeyi düşünüyorum' dedi.

Abone ol

Irak ziyaretinin ardından İngiltere'ye geçen Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yeni anayasa çalışmalarına seçimlerden sonra hız vereceklerini açıkladı. Erdoğan, başkanlık sistemini ise referanduma götürmeye düşündüğünü belirtti.

Irak ziyaretinin ardından İngiltere'ye geçen Başbakan Tayyip Erdoğan erken seçimlerin, ülkedeki istikrarsızlığı artırdığını ifade ederek, "seçim bütçesi yapılması çöküşün bir belirtisidir. Alışıldığı gibi bir seçim bütçesi yapmıyoruz" dedi.

Bloomberg Londra'da konuşan Erdoğan, Türk ekonomisindeki sektörel büyümelere değinerek, özellikle inşaat sektöründeki büyüme ve havayolu şirketlerindeki rekabet ortamının artışı örneklerini verdi.İstihdamdaki ilerlemede inşaat sektöründeki gelişmelerin önemli olduğunu savunan Erdoğan, havacılık sektöründe de artık yalnızca THY'den değil, diğer şirketlerden de bahsedilerek, bir rekabet ortamının oluşturulduğunu vurguladı.

Erdoğan, 2010'da Türkiye'nin büyüme hızının rekor niteliğinde olduğunu, Türkiye ekonomisinin kriz sonrasında hızla toparlandığını vurguladı.

Erdoğan, Türkiye'nin kamu net borç stoğunun GSYH'ya oranının yüzde 70'lerden yüzde 45'lere gerilediğinin altını çizerken, kişi başına düşen milli hasıladaki artışın da ekonomideki gelişmeleri yansıttığını ifade etti.

Bu sabah açıklanan büyüme rakamlarının memnun edici olduğunu belirten Erdoğan, 2010'un son çeyreğinde yakalanan büyüme oranının dünya için de önemli olduğunu savundu. Erdoğan, Türkiye'nin yabancı sermaye için çekim merkezi hâline geldiğini ifade etti. Uluslararası sermayenin Türkiye'ye akışının artmasında "güven" ve "istikrar"ın önemine değinen Başbakan, Türkiye'nin yatırımcılar için artık sığınılacak yerlerden biri olarak görülmeye başlandığına dikkat çekti.

'LİBYA'DA İKİ TARAFLA DA GÖRÜŞÜYORUZ'

Konuşmasının öncesinde de açıklamalarda bulunan Erdoğan, Libya'daki olaylara değinerek, ülkedeki hızlı değişime dikkat çekti. Askeri operasyonlara ilişkin görüşlerini bildiren Erdoğan, Fransa'nın Libya konusunda kendi inisiyatifini kullanarak müdahale ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Libya'da ateşkes ilan edilmesi için çalışıldığını, NATO operasyonlarının da ülkeye demokrasi getirmesini ümit ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, Libya'daki gelişmelere ilişkin, "Libyalılar Kaddafi'nin Libya'dan gitmesini istiyor.Libya'nın yeni bir hükümet ve anayasaya ihtiyacı var" diyerek, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye de yeni lider adayını seçmesini önermiş olduğunu ifade etti.