BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin bu önerisi MHP'yi çıldırtacak

CHP'nin Anayasa taslağı şekillenmeye başladı. MGK'nın kaldırılması gibi radikal önerilerin olduğu taslakta asıl tartışmayı Türklük tartışmasının oluşturması sürpriz olmayacak

Abone ol

TÜİSAD'ın Anayasa değişikliği önerisi ile kopan fırtına dinecek gibi değil. Bu kez tartışmayı CHP'nin önerileri alevlendirecek.

MGK'nın kaldırılması, türbana şartlı izin, Kürtçe'nin seçmeli ders olması, din dersinin zorunlu olmaktan çıkartılması önerilerinin içinde en büyük tartışmalardan biri Türklük tanımıyla ilgili olacak.

CHP'nin Anayasa taslağını hazırlayan Süheyl Batum, Anasaya'daki Türk sözünün çıkmasına karşı olmadığını belirterek, "Türk tanımı kaldırılıp 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır' denilebilir" dedi.

CHP'nin anayasa çalışmalarını sürdüren Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hazırladıkları yeni Anayasa çalışması hakkında Cumhuriyet'e bilgi verdi. Temel ilkeleri belirledikleri bir Anayasa çalışmasını hazırladıktan sonra taslağı PM STK'lara götüreceklerini ve en geç 20 Mayıs'ta açıklayavaklarını söyleyen Batum üzerinde tartıştıkları konuları şöyle özetledi.

TÜRK SÖZÜ KALKABİLİR

İlk 4 maddenin kaldırılmasına, Atatürk ve Türk ifadelerinin tamamen çıkarılmasına karşıyım. Vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıdır diyelim. Yurttaşlığın, ulusun hangi bağlara bağlı olarak kurulduğu önemli. Vatandaş deyince, etnik ırk temeline dayalı alıyorsun diyorlar, 'beni görmüyorsun' diyorlar. Yurttaşlık, hukuksal bir bağdır. Vatandaşlığı ırk ve dine bağlı olmadan; insan onuruna saygı, temel hak ve özgürlüklere saygı, devlete saygı, hukuk devletine saygı olarak ele almalıyız. Türk sözcüğünün çıkmasına karşı değilim. Türk tanımı kaldırılıp 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır' denilebilir. Bu benim görüşüm."

LAİKLİK TANIMI NETLEŞTİRİLECEK

Laikliğin klasik tanımı din ve devlet işlerinin ayrılması olarak yapılıyor. Tanım netleşmeli. Yıllardır farklı tanımlar yapılıyor. Değiştirelim demiyorum. Devlet, din kurallarının egemenliğinde olmamalıdır. Din ve devlet ayrımını açmak lazım. Din ve devlet ayrıdır klasik tanımının işlevsel hale gelmesi, olduğu gibi tanımlanması gerekmektedir. Dinim emrediyor diye kural koyamazsın. Bu laikliğe aykırıdı.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS

Eğitim dili Türkçe'dir. Anadilde öğretim seçmeli derstir. Anadilde eğitim olamaz diyoruz, seçmeli ders olur. Tamamıyla Kürtçe eğitiminin verilmesine karşıyız. Bir okulun, Türkçe bir okulun Kürtçe olması gibi değil. Anadil dememizin nedeni, ben Çerkezce de öğreneceğim derse buna izin vermek için.

ZORUNLU DİN DERSİ KALKMALI

Din kültürü dersi zorunlu olmamalı. Devlet kontrolünde din dersi görmek isteyen alır, istemeyen almaz. Din kültürü dışında Kuran kursu vereceğim de denilebilmeli. Bunun eğitimi de dini esaslara göre değil laik devletin çerçevesine göre olmalı, cemaatlerin kontrolüne bırakılmamalı."

TÜRBANDA KIRMIZI ÇİZGİLER

Laik bir devlette hiç kimse "dinim emrediyor" diye kural koyamaz. Üniversitelerde türban nedeniyle yaşanan sıkıntının nedeni bu. Üniversitelerde, başkalarının hak ve özgürlüklerine karşı olmamak, laik devlet esasına aykırı olmamak ve kamu düzenine aykırı olmamak koşuluyla moda olarak baş örtülebilir. Yani başkalarını rahatsız etmeyecek, başını kapaması için baskı yapmayacaksın. 'Dinim emrediyor' diyerek takmayacaksın. Kamu düzeni açısından kara çarşafla da gezmeyeceksin. Dinsel referansla değil, kişisel özgürlük olarak durumu değerlendireceksin. Kamuda türbana sıcak bakmıyoruz. Memur, renksiz, kokusuz olarak görülmeli.

MGK KALDIRILMALI

Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması tartışılabilir. YAŞ kararlarının sivillerce alınması gibi konular da tartışılabilir. MGK'yi kaldıralım diye düşünüyorum. Neye yarıyor? Ne tavsiye ediyor? Başbakan gerekli gördüğü hallerde sivil, asker bürokratı çağırır, değerlendirmelerini alır. Bu konuların hepsini tartışacağız.