BIST 9.680
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,06
HABER /  SAĞLIK

Sebepsiz yere gülme çok kötü bir hastalığın belirtisi

Sebepsiz yere gülüyorsanız buna bir de bulantı ve kusma eşlik ediyorsa dikkat! Sebepsi gülme büyen tümörünün en önemli belirtilerinden biri.

Abone ol

Beyin tümörünün en önemli belirtilerinden biri sebepsiz gülme krizleri. Beyin tümörünün diğer belirtileri arasında kusma, bulantı, şiddetli baş ağrısı, kol ve bacaklarda güç kaybı ile görme ve konuşma bozukluğu yer alıyor. Bütün bunlara bir de sebepsiz gülmeler eşlik ediyorsa hemen bir doktora görünün.

Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

BEYİN TÜMÖRÜ ERKEKTE DAHA SOK GÖRÜLÜYOR

Göçmez, "Tümör, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesidir. Beyin tümörleri, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyne başka bölgeden de sıçrayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda beynin kendi hücrelerinde oluşan tümörler, iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilmektedir. Beyin tümörleri, her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Toplumda 100 bin kişiden 3-5’inde teşhis edilen beyin tümörlerine erkeklerde daha sık rastlanmaktadır" dedi.

GÜLÜP KAHKAHA ATIYORSA BEYİN TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ

Beyin tümörlerinin bilinenin aksine her zaman baş ağrısı bulgusuyla ortaya çıkmadığını ifade eden Cüneyt Göçmez, hastalığın en ilginç belirtisini şu sözlerle açıkladı;

-"Bu tümörler bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha şeklinde güler. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta ‘düşük ayak’ denilen sadece ayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir" .

Belirtilerin tümörün beyinde bulunduğu yerle ilişkili olduğunu kaydeden Göçmez, "‘Motor saha’ adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olabilmektedir. Duyularla ilgili bölgedeki tümör de ağrı ve uyuşma ile kendini belli edebilir. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır. Tümörlerin teşhis edilmesinde öncelikli teknik MR’dır. Ancak tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı patoloji sonucuna göre belirlenir" dedi.

BEYİN TÜMÖRÜ TEDAVİSİ NASILDIR?

Beyin tümörlerinin tedavisinde ilk seçeneğin her zaman cerrahi yöntem olduğunu kaydeden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, "Cerrahinin nasıl yapılacağı tümörün beyinde bulunduğu bölgeye göre belirlenir. Hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde artık tümör ameliyatları mikro ya da endoskopik cerrahi yöntemle yapılabilmektedir. Operasyon ile tümörün tamamı çıkartılarak, kafa içi basınç düşürülür ve tümörün bölgesel etkileri yok edilir. Bu cerrahi yöntemler sayesinde, hastaların iyileşip günlük hayatlarına dönme süreleri de kısalmaktadır. Ameliyat sonrasında ise hasta genelde 1 gün sonra hastaneden taburcu edilmektedir. Daha küçük tümörlerin tedavisinde radyocerrahi yöntemi kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.