BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  EKONOMİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin ilk kuduz antiserumu laboratuvarda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019 sonunda Türkiye’nin ilk kuduz antiserumunun üretileceği müjdesini verdi. Bu sayede Türkiye'nin yaptığı milyonlarca dolarlık ithalatın da sona ereceğini söyledi.

Abone ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,  Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Varank, Türkiye’nin önde gelen iş kadınlarından 40 melek yatırımcının kurduğu ALBİLA Serum Biyoloji̇k Ürünler Sanayi̇ ve Ticaret AŞ'yi ziyaret etti. 

Dünyaca ünlü Financial Times gazetesinin işlediği laboratuvarda konuşan Varank, akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı üretilen antiserumlara yatırım yapıldığını ifade etti.

En önemli üretim tesisi
Antiserumların Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan tarafından geliştirildiğine dikkat çeken Varank, tesisin Türkiye'nin en önemli GMP standartlarında üretim yaptığını söyledi.

İlk kez üretilecek
Türkiye'de daha önce böyle bir ürün olmadığını belirten Varank, "İnşallah bu yıl sonunda da Türkiye'nin ilk kuduz antiserumunu da ALBİLA üretecek" dedi. Tesisi özellikle ziyaret etmek istediğini kaydeden Bakan Varank şu ifadeleri kullandı: "KOSGEB desteği veriyoruz. Bu tip teknoloji, bilimsel tabanlı girişimler konusunda Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İnşallah böyle başarılı girişimlerin Türkiye'den daha fazla çıkmasını istiyoruz. Türkiye’de ithalatın önünü kesecek bir girişimin bilimsel bir çalışmadan çıkmış olmasının kendisine ayrıca gururlandırıyor. 

Önce atlara enjekte ediliyor
Akrep ve yılan zehirlerine karşı antiserumları geliştiren Doç. Dr. Figen Çalışkan, akreplerden aldıkları zehri artan oranlarda atlara enjekte ettiklerini anlatarak, "Yavaş yavaş onlara aşılama yapıyoruz. Ardından da zehre karşı oluşan, o zehri nötralize eden antikorları attan plazma şeklinde alıyoruz. O plazmayı aldıktan sonra tesisimize getiriyoruz. Tamamen steril koşullarda, GMP koşullarında, buradaki uzman ekibimizle birlikte o içindeki değerli moleküller ilaca dönüşüyor. Bütün dönüş burada gerçekleşiyor." dedi.