BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.391,22
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sanat köyünü kadınlar inşa ediyor

'Sonsuz Şükran Köyü' projesi kapsamında kurulmakta olan sanat köyünün kerpiç ev inşaatında erkeklerle birlikte kerpiç ustası kadınlar da çalışıyor.

Abone ol

Beyşehir Gölü manzaralı olan Çavuş beldesinde bulunan iki göletin çevresinde kurulmakta olan sanat ve kültür köyünde yapımına başlanan kerpiç evlerin inşaat çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

Bölgede ilk etapta iki tane örnek kerpiç evin bitirilmesine çalışılıyor. Evlerin yapımı için gerekli kerpicin yapımında Mutlu beldesinden gelen kerpiç ustası kadınlar faaliyet gösteriyor. Oldukça zor olan bir işi meslek olarak seçen sayısı 22 olan usta kadınlar, zorlu işte birbirlerini dinlendirerek çalışıyor.

Burada kerpiçle ilgili bölümde çalışan usta kadınlar, kerpiç kesip, kalıp işine bakıyor. Kerpice şekil veren kadınlar, yaptıkları zor işle erkeklere adeta taş çıkarıyor.

İşçiliği oldukça ağır olan kerpiç ustalığı işinde yevmiyeli olarak çalışan kadınlar, çamur harcı kardıktan sonra kıvama gelince el arabasıyla taşıyarak kalıplar içerisinde sıkıştırıp şekil veriyor. Şekil bulduktan sonra kalıplardan çıkarılan kerpiçler kuruması için güneş altına bırakılıyor.

Kerpiçlerin inşaatta kullanılabilmesi için güneş altında en az 8 gün kuruması gerekiyor. Ardından kerpiçler evlerin yapımında kullanılmaya hazır hale geliyor.

Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Sonsuz Şükran Köyü projesi kapsamında inşaatı başlayan örnek 2 kerpiç evin önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Bu çalışmalarda en önemli unsurun kerpiçlerin hazırlanması olduğunu ve bunun için bölgede konunun uzmanı olan ve bu işlerde çalışan kerpiç ustası bayanların değerlendirildiğini de anlatan Çiğdem, “Çok zor bir işin üstesinden geliyorlar. Bu işin tekniği çok farklı. Diğer inşaat işlerine benzemiyor.

Oldukça yorucu ve meşakkatli bir iş. 6-7 kilo ağırlığına ulaşan kerpiçlerin imali, taşınması zahmetli bir iş. Kadın ustalarımız hünerli elleriyle bu işin altından kalkmasını biliyor” dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, kerpiç evler tamamlandıktan sonra bölgeye sanat dünyasının önemli ve tanınmış isimlerinin yerleşip, sanat ve kültür çalışmalarını burada icra etmeye başlayacaklarını da söyledi.
(ARÖ-FM)