BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ani harabeleri'nde Türk izleri siliniyor

Fotoğraf sanatçısı ve araştırmacı yazar Yıldırım Öztürkkan, Ani Harabeleri’ndeki Türk izlerinin silindiğini iddia etti.

Abone ol

Fotoğraf Sanatçısı ve Araştırmacı-yazar Yıldırım Öztürkkan, Anı Harabeleri’nde özellikle Ermeni eserlerinin özenle korumaya alındığını, Türk eserlerin yok olmaya mahkum bırakıldığını söyledi.

Çarpıcı iddiayı belgeleriyle gündeme getiren Öztürkkan; “Anadolu’nun İlk Müslüman Türk Camisi olan Manuçahr Cami’nin “sac çatılar” ile kaplanmak isteniyor. Minaresine ise demir konstrüksiyon çakılmış. Bölgedeki en yüksek minare olması nedeni ile Camii, “yıldırım” tehdidi altındadır” dedi.

Yıldırım Öztürkkan, “Anadolu’nun İlk Müslüman Türk Camisi Manuçahr Cami Anadolu topraklarının Türklere ait olduğunu ispatlayan bölgedeki tek eserdir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyeleri, esere bırakın bir çivi çakmayı, Manuçahr Cami’nin “cam kafes” içerisine alınarak korunması gerektiğini vurguluyor. “Orhun Abideleri kadar kıymetli” diyor.

Durum böyle iken Anı’da yapılan son restorasyonda Manuçahr Cami’nin çatı ve şerefe kısmı saç kaplama yapılıyor. Üzeri tenekelerle örtülüyor. Bu bir tarih katliamıdır. Cami’nin minaresine demir konstrüksiyon çakılmıştır. Anı’daki en yüksek yapı olması nedeni ile cami “yıldırım” tehdidi altındadır. İlk yıldırımda Manuçahr Cami yıkılacaktır” diye konuştu.

TÜRK VE ERMENİ ESERLER ARASINDA ÇİFTE STANDAR UYGULANIYOR

Fotoğraf Sanatçısı Araştırmacı Yazar Yıldırım Öztürkan, Türk ve Ermeni eserler arasında çifte standart uygulandığını vurguladı.

Öztürkkan; “Ermeni Kiliseleri aslına uygun restore edilirken, Manuçahr Cami tenekelerle kaplanmış, Selçuklu Sultan Sarayı ise koruma altına alınmamıştır. Yetkililer bu olaya derhal müdahale etmelidir” şeklinde konuştu.

MHP MİLLETVEKİLİ GÜRCAN DAĞDAŞ’TAN DESTEK GELDİ

Yıldırım Öztürkkan’ın ortaya attığı iddialara Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş’tan destek geldi.

MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a konu hakkında soru önergesi vereceğini söyledi.