BIST 9.831
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.460,10
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Samsun açılış için 10.10.2010'u bekledi

10.10.2010 tarihinde evlenmek isteyen ya da çocuk sahibi olanların yanında Samsun'da da açılış töreni vardı.

Abone ol

Samsun'da tamamlanan hafif raylı sistemle saat 10.10'da yolcu taşınmaya başlandı.

Büyükşehir Belediyesinin 1.5 yıl içinde tamamladığı Türkiye'nin 10. hafif raylı sistemi bugün hizmete girdi.

İstasyon Mahallesi Atatürk Bulvarı Samsun Garı önünde hafif raylı sistemin yolcu taşımaya başlaması dolayısıyla tören yapıldı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın içinde bulunduğu kadın makinistin kullandığı ''Ladik'' trenine bindi.

Raylı sistemi olan 10. il

Trende basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un Türkiye'de hafif raylı sistemin bulunduğu 10. il olduğunu söyledi.

Hafif raylı sistem inşaatında çalışan herkese şükranlarını ileten Yılmaz, şöyle konuştu:

''6 ay önce trenlerin imalatçı firması ile yaptığımız görüşmede 2010'nun 10. ayı 10. gününde trenleri hizmete almayı planlamıştık. Bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. Şehrimizin çehresini, vizyonunu ve sosyal hayatını çok değiştirecek olan projenin büyük kentler klasmanında şehrimizi geleceğe taşıyacak. Büyükşehir belediyelerinin vazgeçilmez modlarından birisi olan ulaşımda raylı sistemi şehrimize kazandırmış olmaktan son derece mutluyum. Bu projenin şehrimize kazandırılmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok değerli katkıları var. Bugün biz ücretsiz bir sürüş planlayarak bu hizmeti başlattık. Gerçek açılışımızı önümüzdeki günlerde Başbakanımızın teşrifi ile yapacağız.''

108 milyonluk yatırım

Bu projenin maliyetinin 108 milyon Avro olduğuna da dikkati çeken Yılmaz, hiç keşif artışı olmadan projenin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yılmaz, şöyle dedi:

''16 trenimiz, 21 istasyonumuz var. 16 kilometreyi 32 dakikada katediyoruz. Trenlerimiz 2.65 genişliğinde, bin 453 milimetre ray genişliğinde. Tren boyu 32 metredir. Dünya standardında bir hafif raylı sistemdir. 90 bin kişiyi taşımayı hedefleyen bir proje. Ama bu rakama kademeli olarak çıkacağız. Sistem oturur oturmaz, hemen gar kavşağından belediye evlerine oradan da Tekkeköy ilçesine kadar uzatmayı düşünüyoruz. Üçüncü aşamada ise üniversiteye çıkmayı hedefleyeceğiz. Yani üniversiteye çıkmak için aktarma kullanılması bizi de rahatsız ediyor, ama şu aşamada üniversiteye çıkmak gibi bir düşüncemiz yok. Hem inşaatı pahalı, hem de işletmesi pahalı, bu aşamayı daha sonraya bıraktık. Aşama aşama önümüzdeki 10 yıl içinde raylı sistem şehrin olması gereken yerlerine ulaşacak. Şehrimiz artık bu modern ulaşım sistemi ile trafik, kargaşa, egzoz kirliğinden kurtarılacak.''

Hafif raylı sistemle 3 gün boyunca ücretsiz yolcu taşınacağı bildirildi.