BIST 10.932
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.451,58
HABER /  POLİTİKA

Sakık AK Parti'yi bombaladı

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Başbakan Erdoğan ve AK Parti'ye yüklendi: Kürt sorununu çözseydiniz bu olmazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - NTV'de Oğuz Haksever'in yönettiği tartışma programına telefonla bağlanan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Erdoğan'a yüklendi. Kürt sorununu çözseydiniz bu saldırı olmazdı...

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Ne zaman devlet olumlu bir şeyler yapmaya kalksa, bunun önünü kesecek pek çok işten birisi PKK terör örgütüdür" sözlerine yanıt veren Sakık şöyle konuştu:

 Onlara sormak gerekiyor, nerede ne zaman adım attınız da engellenmeye çalışıldı. Sürekli gündeme getiriyoruz, 'bakın tehlikeli sürece ilerliyoruz. Bir taraftan  TSK'nın yığınaklarına işaret ediyoruz. Sürekli parlamentoya taşımamıza rağmen partiler bu sorumluluklarını yerine getirmedi. AKP'nin bütün vekilleri bugüne kadar bu sorunla ilgili bir tek söz söylememişler. Bütün  dertleri biz BDK'yı nasıl tasfiye edebiliriz. Bu durumu nasıl ranta çevirebiliriz. Uzlaşı arayan tek parti BDP'dir. AKP bizimle hiçbir diyalog oluşmadı. Bütün çabalarımıza  rağmen hiçbir şey hayata geçmedi. Şimdi bize 'siz ne sundunuz?' diyebilirsiniz. Biz AKP'ye şunu söyledik 'Siz bütün halkı terörist ilan eden yasayı çıkardınız. Bu yasayla çocuklar tutuklandı. Bir taraftan Anayasa'nın 12 Eylül'ün ürünü olduğunu söylüyorsunuz. Seçim barajı da 12 Eylül'ün ürünü. AKP'nin açılımında bir proje bir yol haritası varsa biz bunu desteklemeye hazırız. Kandil'den gelenler nasıl serbest bırakıldıysa, ne oldu da aynı savcılar bugün Kandil'den gelenleri tutukluyor. Bu insanlar nasıl güvenecekler? 1999'da da iki tane barış grubu geldi. Bir kısmı halen cezaevinde. Burada AKP'nin aktörlerinden bir ses çıkmadı. Siyaset dünyası bunu ranta dönüştürmeye çalışıyor. Bugün 11 tane insanımız yaşamını yitirdi. Ben bu acıyı yüreğinde hisseden insanlardan biriyim. Ben aynı şekilde siyasal mücadelede arkadaşlarımı yitirdim. Bu acıları iyi bilirim. Kimi çıkıyor, 'ordunun moralini bozdunuz mücadele edemiyor' diyor. Peki 22 yıl niçin mücadele edemiyor.

Son olayı neye bağlıyorsunuz. Bütün bu söylediklerinizin yapılmaması üzerine mi? Yani saldırmasaydı ne olacaktı PKK?

Eminim ki demokratik zeminin kanalları açılmış olsaydı bugün çatışma olmayacaktı. Karşılıklı güven olsaydı bugün çatışma olmayacaktı. Gerçekten sorunları çözmek mi istiyorsunuz, yoksa birilerini tasfiye mi etmek istiyorsunuz. 30 yıldır kanlı bir dönem yaşandı..

Tasfiyeden kastınız kim?

Yani Kürtler'in bir bütün olarak tasfiye edildiği bir süreci yaşıyoruz. Barış için gelenler alelacele tutuklanıyor. Gerçekten bir proje olmuş olsaydı bu gelenler tutuklanmazlardı. Anayasanın giriş maddesi tekçidir, Türkçüdür diyoruz. Bu konuda hiçbir adım atılmıyor. Siz sürekli çatışma ortamını tetiklerseniz bu kaçınılmaz olarak karşınıza çıkar. Biz artık kan ve şiddet görmek istemiyoruz. Resmi dile, bayrağa, üniter yapıya itirazımız yok. Karşısında olan varsa karşılarında dururuz. Biz gerçekten kendi kimliklerimizle kardeşlerimizle birlikte onurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Sürece BDP dahil edilirse sorun çözülür. Sayın Başbakan açılım diyor, BDP'yle görüşmüyor. İstanbul'da Kürtlük'ten uzak insanlarla toplantı yapıyor. Gerginiz, ruh halimiz çok iyi değil. Diğer siyasetçiler gibi klasik şeyler söylemiyoruz. Biz bunların acılarını ruhumuzun derinliklerinde hissediyoruz. Bütün samimiyetimle söylüyorum acı çekiyoruz. Siyaset dünyasının oturup birlik oluşturması gerekir. Hiç kimse kan üzerinden siyaset yapmamalıdır.