BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  SAĞLIK

Sağlıksız tatlandırıcılara Avrupa onayı!

Sağlığımızı tehdit eden tatlandırıcılara 'güvenlidir' onayı.

Abone ol

İNTERNETHABER-(DIŞHABERLER)

Avrupa tüketim uzmanları sağlığı tehdit eden aspartam (tatlandırıcı) için güvenlidir onayı verdi. 

Az kalori içeren ve tatlandırıcı olarak bilinen aspartam adlı madde Avrupa Tüketim Birliği tarafından 'İnsan sağlığını tehdit etmez' onayı aldı. kola1.jpg

Tatlandırıcı maddesi olarak bilinen aspartam 30 yıl önce üretici firmalar tarafından gazlı içecekler ve diet kolaların içerisine koyularak hayatımıza girdi. İngiliz bir uzman tarafından maddenin insan sağlığına zararlı olduğu açıklanmasına rağmen gıda sanayinin lehine gelişmelere önyargılı olduğu iddia edilerek Avrupalı üreticiler tarafından suçlandı.

Bu tatlandırıcı maddelerin araştırmalar sonucunda alerjik reaksyonlara yol açtığı sonrasında kansere kadar ilerlediği hamile bayanlarda prematüre bebek doğumlarına kadar yol açtığı açıklandı.

Tatlandırıcı Değerlendirme Panelinin uzman başkanı Dr. Alcjia Mortensen riskin boyutlarını açıkladı ve Avrupa Birliği tüketici haklarının bilimsel dayanaklara güvenmesini belirtti.

Fakat tüketim uzmanları tarafından yapılan araştırmada tatlandırıcıların insan sağlığına bir sorun teşkil etmediği kararı alındı.