BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
HABER /  GÜNCEL

Saç kazıtmak günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan estetik fetva! 'İlmihal' kitabında kadınların estetik operasyonlarına yönelik bazı görüşlere yer veriliyor

Abone ol

Sosyal konulara dini yaklaşımın ele alındığı 'İlmihal' kitabında özellikle kadınların estetik operasyonlarına yönelik görüşlere yer veriliyor. Bazı örnekler şöyle:

BOYAMAYIN, KINA YAKIN

 İslam öncesinde kadınlar, kocalarının ölümü ve savaş gibi durumlarda bir elem ve musibet ifadesi olarak saçlarını kazıtırlardı. İslam bu adeti yasaklamış, Hz. Peygamber de kadınların saçlarını kısaltabileceklerini fakat tıraş edip kazıtmalarının doğru olmadığını belirtmiştir.

Konuyla ilgili hadisleri değerlendiren İslam bilginleri, saçın siyah dışındaki renklerle boyanmasını, kına ile boyanmasını kural olarak caiz görmekle birlikte, üçüncü şahısların yanlış anlamasına ve aldanmasına yol açacağı için saçların siyahla boyanmasının cevazında mütereddit davranmışlardır.

Çoğunluğa göre kadının, kocası için ve onun izniyle yüzünde biten kılları alması, makyaj yapması, hatta kaşını düzeltmesi caiz olup hadisteki yasak, kadının dışarı çıkmak için yüz kıllarını yolması ve kaş aldırmasıyla ilgilidir. Malikiler de dahil bir grup alim ise, bunu yaradılışı değiştirmek olarak değerlendirdiğinden caiz görmemektedir. Hadiste yasaklanan kıl koparmayı, yüzde sonradan biten ve yüzü çirkinleştiren yüz kıllarını koparma değil de, kaşları inceltmek veya yukarı kaldırmak için kaş kıllarını yolma olarak anlamak daha doğru görünmektedir.

DÖVME ŞİDDETLE YASAK

Saçları bitmeyen veya anormal bir şekilde dökülen kimsenin, erken yaşta saçı ağaran, yüzü/vücudu anormal bir şekilde kıllanan çocuğun tıbbi müdahale ile, ilaçla veya ameliyatla tedavi olup normal bir yapıya kavuşturulmasında bir sakıncanın olmadığı açıktır.

Dövme yaptırmak, Hz. Peygamber'in hadislerinde şiddetle yasaklanmıştır . Dişlerin güzellik için törpülenerek seyrekleştirilmesi de hadiste yasaklanmıştır. İslam alimleri tedavi kastı olmaksızın sırf güzellik için dişlerin seyrekleştirilmesini Allah'ın yaratışını değiştirme olarak tanımlayıp caiz görmezler.