BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.433,72
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ile İsrail arasında savaş çıkar mı?

'Türkiye ile İsrail arasında savaş çıkar mı?' Bu sorunun yanıtını Habertürk yazarı Amberin Zaman şu satırlarla verdi...

Abone ol

Türkiye'nin Palmer Raporu'nun ardından İsrail'e karşı aldığı yaptırım kararında bulunan 'Seyrüsefer Serbestisi' akıllara Akdeniz'de iki ülke arasında savaş çıkma olasılığını gündeme getirdi.

Peki gerçekten korkulduğu gibi iki ülke arasında bir savaş çıkabilir mi?

Bu sorunun yanıtını Habertürk yazarı Amberin Zaman bugünkü köşesinden verdi. Soruya "Evet" yanıtını veren Zaman, ancak bu savaşın "toplu, tüfekli" olmayacağını, asıl savaşın "Yeni bir propanganda" savaşı olacağı tespitinde bulundu.

"İstediğiniz kadar raporlar üretin, dokuz sivili öldürmenin hiç ama hiçbir meşruiyeti yoktur, olamaz. Türkiye özür konusunda diretmekte sonuna kadar haklı" diyen Zaman, İsrail'in Yahudi ağırlıklı medya ve finans çevrelerini devreye sokarak Türkiye'ye ağır bedeller ödetmek istediği savını ise şu gerekçelerle çürüttü:

1. İsrail'e yaptırımları açıklarken Türkiye aynı zamanda NATO füze kalkanının radar kısmının Türk topraklarında konuşlanmasına ilişkin anlaşmaya varıldığını duyurdu. "Batı güvenlik sisteminin parçasıyım" dedi. "Eksen kayıyor" korosunun ağzını tıkadı.

2. Savunma amaçlı bu sistemin başta İran'ın olası bir saldırısını engellemek için oluşturulduğunu hepimiz biliyoruz. Ortadoğu'da İran'ın nüfuzunu dengeleyebilecek yegâne ülke Türkiye.

3. Amerika'nın, Türkiye'nin tepkisini aşırı bulduğu bir gerçek. Mavi Marmara'nın yola çıkmasına izin verdiği için Türkiye'yi kışkırtan taraf olarak gördüğü de. Ancak Netanyahu'yu özür konusunda yoğun baskı altına alan yine Amerika. Hatta Hillary Clinton geçen hafta Paris'te yer alan Libya toplantısında Davutoğlu'na sırf Netanyahu'yu ikna etmek için İsrail'e gitmeye hazır olduğunu söyledi.

4. Arap Baharı'yla birlikte Ortadoğu'daki dengeler değişti. İsrail gittikçe yalnızlaşıyor. Mısır'da İsrail'le ilişkileri en alt düzeye indirilmek için tartışmalar başladı bile. Amerika tanımasa dahi birçok Avrupa ülkesi, Filistin'in bağımsızlığını tanıyacak.

5. Ortadoğu'da İran ve İsrail'in yarattığı korku dengesini Türkiye, laik demokratik sistemi ve serbest piyasa ekonomisiyle bozuyor. Silahlı terör örgütlerinin hamiliğini yaparak değil.

6. İsrail eğer Gazze'ye Aralık 2008'de topyekûn saldırmamış olsaydı belki Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında yürüttüğü gizli müzakereler barışla sonuçlanmış olurdu. Suriye, İran'ın nüfuzundan sıyrılmış ve Beşar Esad kendi halkını katletmiyor olurdu.

SAVAŞ ÇIKAR AMA...

Sonuçta İsrail'le savaş çıkar mı? Evet. Yeni bir propaganda savaşı. O kadar. Bunun Türkiye ayağı ne yazık ki şimdiden bazı yayın organlarında antisemitizm boyutlarına ulaştı bile. Bu iğrençliğe derhal dur denmeli.