BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan son hava sahası ihlali sonrası şok adım

Rusya son hava sahası ihlâlinin ardından Lazkiye'daki askeri üssüne 4 uçak daha gönderdi. Rus parlamenter ise artık Türkiye'nin Rusya uçağı vurmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Abone ol

Su-34 tipi Rus bombardıman uçağının Türk hava sahasını son ihlali sonrası gerilen Ankara Moskova hattında, Rusya'dan şok adım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihlalin tekrarlanması durumumda "sonuçlarına katlanırlar" dediği Rusya'nın, olası hava düellosuna karşı Suriye’deki Lazkiye Havaüssü’ne dört modern Su-35 avcı uçağı gönderdiği ortaya çıktı.

Öte yandan Rusya’nın son ihlalinin ardından Rusya parlamentosu senatörlerinden İgor Morozov, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır çizgisinin tartışılır olduğunu iddia edip,

NATO standartlarına göre; “Flanker E+” olarak bilinen Su-35 çok amaçlı avcı uçağının elektronik parazit üreten donanım taşıdığı da kaydedildi.



İddia Rus Kommersant gazetesine ait… Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, “Suriye ile Türkiye arasında havada olası sıcak çatışma ihtimaline karşı Lazkiye’deki Hmeymim Üssü’ne 4 adet Su-35 savaş uçağı takviyesi yapıldı. Beşinci nesil savaş uçaklarına yakın 4++ sınıfına giren bu uçaklar Hazar üzerinden ve sırasıyla İran ve Irak topraklarından geçerek Suriye’deki üsse nakledildi” dendi.

 UÇAK SAYISI 70'E YÜKSELDİ

30 Ocak tarihinde gerçekleştiği belirtilen nakil işleminin yine Tu-154M nakliye uçağından çekilmiş görüntüleri de yayınlanırken, haberde, “Yeni savaş uçaklarının üzerlerinde elektronik muharebe aracı, düşman uçaklarına hedef şaşırtmaya yarayan “Hibina-M” düzeneğinin monte edildiği de gözleniyor” ifadesi kullanıldı. Kommersant, 4 uçak da eklenince Lazkiye’deki Rus uçak filosunun 70’e ulaştığını yazdı.

TÜRKİYE ARTIK RUS UÇAĞI VURMAYA CESARET EDEMEZ

Yeni uçak kriziyle ilgili resmi RİA ajansına açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Morozov, “Türkiye’nin kendi toprağı saydığı bölge üzerindeki hava sahasına anlık girişler olsa bile Ankara’nın bizim uçakları tekrar vurmaya kalkışacağını düşünmüyorum. Çünkü birincisi Rus savaş uçağı vurma kararını Ankara değil, NATO karargâhı veriyor. Türkleri ikinci engelleyici unsur ise Rusya’nın Su-24 bombardıman uçağımızın vurulmasından sonra Suriye’ye yeni hava savunma sistemleri S-400 aktarmış olmasıdır” dedi.

RUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Bilgi Departmanı, Türkiye'nin, Ankara Rusya Büyükelçiliği'ne Rus Su-34 uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin hiçbir veri sunmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin hiçbir veri veya malzeme sunulmadı. Türkiye'nin bu konudaki açıklamaları diplomatik olarak konuşmak gerekirse gerçekleri yansıtmıyor" denildi.