BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rusya NATO hareketliliğinden rahatsız

Rusya NATO güçlerinin Doğu Avrupa'da "Benzeri görülmemiş bir hareketlilik" içerisinde olduğunu belirterek, Ukrayna'da tırmanan tansiyon hakkındaki endişesini dile getirdi

Abone ol

Moskova Doğu Avrupa'daki NATO varlığından duyduğu rahatsızlığı ABD'ye iletti.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, ABD'li meslekdaşı Chuck Hagel'i arayarak, NATO güçlerinin bölgede "benzeri görülmemiş bir hareketlilik içerisinde" olduğunu söyledi.

Ukrayna'daki kriz nedeniyle sık sık karşı karşıya gelen ABD ile Rusya bu kez NATO'nun askeri hareketliliğini tartışıyor. ABD ve Rusya savunma bakanlarının dün bir saati bulan bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

NATO'nun Doğu Avrupa'daki hareketliliğinin kaygı verici olduğunu ifade eden Rus Savunma Bakanı Şoygu'nun, Hagel'e Ukrayna'da herhangi bir Rus askeri müdahalesi olmayacağı yönünde teminat verdiği belirtildi.

Şoygu yaptığı açıklamada,NATO hareketliliğinin yanı sıra "provokatif" açıklamaların da geldiğini söyledi ve tüm bu girişimlerin Rusya'yı kontrol altında tutmak için yapıldığını savundu.

ABD ise, Doğu Avrupa'daaki NATO müttefiklerine "güven vermek" amacıyla bölgedeki ABD askeri sayısının artırıldığını söyledi.

Şoygu, Rus ordularının Ukrayna sınırındaki askeri tatbikatlarının ardından eski pozisyonlarına geri döndüklerini de söyledi. Ancak Şoygu, bölegede konuşlandırılan yaklaşık 40 bin askerin sayısında bir değişiklik olup olmadığını söylemedi.

Yeni yaptırımlar

Dün ABD ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'yı Cenevre anlaşmasını uygulamamakla suçlamış ve yeni yaptırımlar açıklamıştı.ABD'nin yeni yaptırım listesi 17 şirketi ve aralarında petrol devi Rosneft'in Başkanı İgor Seçin'İn de olduğu 7 kişiyi kapsıyor.

AB'nin ise, Rusya yaptırım listesine eklediği yeni isimleri bugün açıklaması bekleniyor.