BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  DÜNYA

Rusya Afganistan işgalindeki gizli belgeleri raftan indirdi

Rusya Afganistan'dan çekilişinin 30. yıldönümü nedeni ile bu ülkede görev yapan Sovyet askerlere ilişkin bazı belgelerin gizliliğini kaldırdı.

Abone ol

Rusya Savunma Bakanlığı, Sovyetler Birliği askerlerinin Afganistan'dan çekilişinin 30. yıldönümü dolayısıyla bu ülkede görev yapan Sovyet askerlere ilişkin bazı belgelerin gizliliğini kaldırdı.

Resmi internet sitesinde bilgilendirme sayfası açan bakanlık, askeri birliklerin Afganistan'daki çalışmalarının yanı sıra askerlerin ülkede yaptıkları çalışmalara yer verdi.

Söz konusu belgeler arasında daha sonra İnguşetiya Cumhuriyeti lideri olan Tümgeneral Ruslan Auşev, 1992 yılında Rusya Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Orgeneral Viktor Dubınin ve şair-teğmen Aleksandr Stovba hakkındaki evraklar da paylaşıldı ve bunların en ilgi çekici belgeler olduğuna vurgu yapıldı.

SİLAH DEPOLARI
Gizliliği kaldırılan belgelerde Sovyet askerlerinin önündeki hedeflerin, önemli evrakların, büyük silah ve mühimmat depolarının yanı sıra öne çıkan askerlere verilen ödüllerin anlatıldığı görüldü.

SAVAŞI SONA ERDİREN ÇEKİLME
Sovyet askerleri, 30 yıl önce 15 Şubat 1989'da Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamıştı. Böylelikle savaş sona ermişti.

Sovyet yönetimi, 12 Aralık 1979 tarihinde, Afganistan'a ordu gönderme kararı aldı. Bu savaşta yaklaşık 650 bin Sovyet vatandaşı yer aldı. 200 binden fazla kişi, askeri ve diğer hizmetlerinden dolayı nişan ve madalyalar aldı. 86 kişi, Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına layık görüldü, aralarından 28'i bu unvanı öldükten sonra aldı. 15 bin Sovyet er ve subay ise savaştan dönemedi.