BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Rüşvete ‘bayram harçlığı’ kılıfı

Edirne'de rüşvet alma suçundan 10 kişi mahkemeye sevk edildi. Telefonda rüşvet isterken "bayram Harçılığı" ifadesi kullanan 1 kişi dikkat çekti.

Abone ol

EDİRNE Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü tarafından Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. Edirne İşletme Müdürü Taştın Tez’in de aralarında bulunduğu 4’ü kamu görevlisi, 6’sı müteahhit 10 kişi, rüşvet suçlaması sorgularının tamamlanmasının ardından mahkemeye sevk edildi. TREDAŞ görevlilerin, köylerin enerji hatlarını yenileyen müteahhitlerden işin bedelinin yüzde 1’i kadar rüşvet konusunda anlaştığı, ‘bayram harçlığı’ diyerek para istemeleri telefon dinlemesine takıldı.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü tarafından bir yıl önce başlatılan ‘Yüksek Gerilim’ operasyonu kapsamında gözaltına alınan 10 kişinin sorgusu tamamlandı. Selimiye Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolundan geçirilen şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere soruşturma Savcısı Ali Metin Doğan’a gönderildi.

BAYRAM HARÇLIĞI

Mahkeme kararı ile telefonları dinlenen görevlilerin TREDAŞ’ın köylerin enerji hatlarının yenilenmesi için yaptığı ihalelerden yüzde 1 komisyon almak için pazarlık yaptıkları belirlendi. Edirne alçak ve orta gerilim şebeke ihalesi, Doyran, Yolageldi, Sazlımalkoç köylerinin elektrik şebekesinin yenilenmesi, Şerbettar Türkobası köylerinin şebekesinin yenilenmesi, Uzunköprü Gemici Muhacırkadı, Havsa Abalar, Merkez Korucuköy elektrik şebekelerinin yenilenmesi ile ilgili 4 ihaleyi polis mahkeme kararı ile mercek altına aldı.

TREDAŞ görevlilerinin ihaleyi kazanan firma yetkililerin, ihaleyi yerine getirirken eksik malzeme kullanmasına göz yumdukları ve bunun karşılığında rüşvet aldıklarını belirledi. Köyler arasındaki hatların çekilmesinde kullanılan direklerin şartnamede belirtilen derinlik yerine yarım metre gömüldüğü de müfettişler tarafından belirlendi.

PTT HAVALESİYLE RÜŞVET

İhale kazanan firma yetkilileri ile sık sık telefonla görüşen TREDAŞ görevlilerin ihale şartlarına göre işlerin eksik yapılması, çıkan malzemelerin depolara eksik teslim edilmesine göz yumma karşılığı aldıkları rüşvetin ise PTT havalesi ile yollandığı polis tarafından tespit edildi. Polis havale makbuzlarına ulaşarak soruşturma dosyasına koydu.

Edirne Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan ve önlerine banka dekontları ve ardından yapılan telefon konuşmaları konulan zanlılar şaşkınlık geçirdi. Zanlılar buna rağmen ifadelerinde suçlamaları kabul etmeyerek, ‘borç aldım’, ‘hatırlamıyorum’, ‘bilmiyorum’, ‘müteahhit Edirne’deki çalışanına yolladı, ben aracılık ettim’ savunması yaptılar.

RÜŞVET ALMAK VE VERMEK

Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü’nde sorgusu tamamlanan şüpheliler, Edirne İşletme Müdürü Taşkın Tez, kurumda görevli elektrik mühendisi Ersoy Çetin, Arıza Sorumlusu Remzi Atan, teknisyen Ercan Dölçek, ‘rüşvet almak, organize olarak edinimin ifasına fesat karıştırmak,’ suçlaması ile, diğer müteahhit sanıklar Özkan Toroman, Mehmet Cevat Balık, Mehmet Balaban, Necdet Ökmen, Serdal Güzelsoy, İbrahim Akgül de ‘rüşvet vermek’ suçundan savcılığa sevk edildi. Zanlılar, soruşturma Savcısı Ali Metin Doğan’a ifade vermeye başladı.