BIST 10.159
DOLAR 32,25
EURO 35,20
ALTIN 2.475,64
HABER /  GÜNCEL

Bu gece neden bin aya bedel?

Bir gece nasıl bin aydan daha hayırlı olabiliyor. Kur'anda yazanlar ve islam alimlerinin yorumları ile Kadir gecesi.

Abone ol

Kadir gecesi Bin aydan daha hayırlı.. Mübarek geceyi nasıl geçirmeli, neler yapmalı? Peygamber efendimiz neler tavsiye ediyor? Hadisler ışıgında işte bu gece yapılması gerekenler..

NEDEN BİN AYDAN HAYIRLI?

Resulullaha, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona, bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. (İ. Malik)

KUR'ANDA YAZANLAR

Kadir Gecesi’nin değer ve şerefi, Kur’ân’ın ilk defa bu gecede inmeye başlamasından kaynaklanır. Bu gecenin değeri, hakkında indirilen surede belirtilir:

“1- Biz o(Kur’â)nı Kadir Gecesi’nde indirdik. 2- Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? 3- Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. 4- Melek(ler) ve ruh, o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. 5- Esenliktir o, ta tan yeri ağarıncaya kadar” (Kadr Suresi). Dünyanın üstüne çökmüş olan manevi karanlığı aydınlatan Kur’ân’ın inmeye başladığı bu gece, bin aya bedeldir. Bin ay, yaklaşık 84 yıl eder. İşte bu gece yapılan ibadet, âdeta içinde Kadir Gecesi bulunmayan 84 yıl ibadet etmek kadar değerli ve sevaptır.

İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Sevabını Allah’tan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari]

*Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır.
*Kadir gecesinde bir tesbih (Sübhanallah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tekbir (Allahü ekber) söylemek yedi yüz bin tesbih, tahmid ve tekbirden kıymetlidir.
* Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]

Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak belli değildir.