BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.445,44
HABER /  GÜNCEL

Gazetecilere Kandil cezası

Kandil Dağı’nda PKK'lı teröristlerle konuşup fotoğraflayan gazetecilere ceza geldi. Ceza nedeni ise PKK'nın propogandasını yapmak.

Abone ol Kandil Dağı’nda PKK'lı teröristlerle konuşup fotoğraflayan Hürriyet muhabiri Sebati Karakurt ve gazetenin sorumlu yazıişleri müdürleri ‘terör örgütü propagandası’ suçundan toplam 100 bin YTL para cezası verildi.

Karakurt örgüt lideri ve kadın militanlarla söyleşi yapmış, militanların Kürt sorunu için Atatürk’ün doğru çözümü, militanlar arasında kadın-erkek ilişkileri, dağda çok izlenen Türk dizileri ve kadın militanlar açısından feminizmin kazanımları gibi konular hakkında görüşlerini aktarmıştı.

Hürriyet gazetesinin 10 Ekim 2004 tarihli pazar ekinde çıkan ‘Kadın bilinci Kürtçülüğü aştı’ başlıklı haber nedeniyle Karakurt önce gözaltına alınmış, savcılıkça ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Daha sonra gazetenin sorumlu yazıişleri müdürleri Necdet Tatlıcan ve Hasan Kılıç ile haberi yapan Sebati Karakurt hakkında dava açılmıştı.

‘Haber niteliği taşıyordu’

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’deki davada dün karar çıktı. Duruşmada söz alan avukat Nurcan Çalışkan, muhabir Karakurt’un yaptığı söyleşinin terör örgütünün bilinmeyen yönlerini ortaya koyduğunu ve tamamının haber niteliği taşıdığını söyledi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan Necdet Tatlıcan’ı sayılı Terörle Mücadele Yasası’na göre ‘basın ve yayın yoluyla yasadışı örgüt propagandası yapmak’ suçundan 20 bin YTL para cezasına çarptırdı. Hasan Kılıç ve Sebati Karakurt’a ise hem ‘basın ve yayın yoluyla yasadışı örgüt propagandası yapmak’ hem de ‘basın ve yayın yoluyla yasadışı örgüt açıklaması yapmak’ suçlarından toplam 40’ar bin YTL adli para cezası verildi.

Kandil’deki yaşamı anlattı

Karakurt’un fotoğrafları da kendisine ait olan haberinde, Kandil Dağı’nda 2000’den beri birlikte yaşayan kadın ve erkek militanlarla yaptığı görüşmeler yer alıyordu. Söyleşilerde bir militanın “Bizim milliyetçi duygularımız yok. Türkiye’den ayrı bağımsız bir devlet istemiyoruz” sözleri ile Murat Karayılan’ın konuşmaları dikkat çekmişti. Sebati Karakurt ayrıca kadınlarla takip ettikleri Türk dizileri, maçlar ve magazin programları, dağda kadın-erkek ilişkileri, feminist hareketin kazanımları gibi konularda konuşmuştu. Hürriyet gazetesi avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi. (Radikal)