BIST 9.554
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.488,56
HABER /  DÜNYA

Rumlar'dan Türkiye'ye karşı propaganda

Güney Kıbrıs Rum kesimi, AB dönem başkanlığına Türkiye karşıtı propaganda ile başladı

Abone ol

1 Temmuz tarihinden itibaren AB dönem başkanlığını Danimarka'dan devralan Rum kesiminin, 6 aylık eylem planını sunmak amacıyla basın mensuplarına vermiş olduğu tanıtım broşürleri, haritalar ve tarih kıtapları Türkiye aleyhinde kara propaganda içeriyor.

AB'nin yayınlamış olduğu haritaların aksine GKR tarafından AB dönem başkanlığı adına basın mensuplarına dağıtılan Kıbrıs haritasında adanın Kuzeyi'nin Türkiye tarafından 'işgal edildiği' açık bir şekilde belirtiliyor.

Aynı şekilde basın mensuplarına Lefkoşa'da düzenlenencek olan toplantılar için verilen yön haritasında da kuzey bölümün 'işgal edildiğine dair' ibarelere yer veriliyor.

screen-shot-2012-07-04-at-6.35.40-pm.png

Güney Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye karşıtı propagandası bununla da sınırlı değil. Rum hükümeti, Kıbrıs adasının 10 bin yıllık tarihini gazetecilere tanıtmak amacıyla 114 sayfalık bir broşür bastırdı. Bu broşürde de Türkiye'ye ve Kıbrıslı Türkler aleyhine tarihi gerçeklerle bağdaşmayan ifadelere yer veriliyor.

Bu çerçevede 1963 ile 1974 yılları arasında Rumların Kıbrıslı Türklere uygulamış olduğu zulüm ve 8 bini aşkın Kıbrıslı Türk'ün olaylarda hayatını kaybetmiş olmasına değinemeyen 'tarih kitabı'; Türkiye'nin, Makaryos'un iktidara gelmesinin ardından Ankara'nın Kıbrıs adasının kuzeyini işgal ettiğini iddia ediyor.

Rum kesiminin bu tavrı, AB çevreleri tarafından da dikkat çekici olarak nitelenirken, AB Konseyi kaynakları "Rum kesimine Türkiye ile yaşamış olduğu ikili sorunu AB platformuna taşımamasını tavsiye etmiştik. Ancak Rum kesimi dönem başkanlığının eylem planını tanıtmış olduğu ilk günden bu yana Türkiye konusunu gündeme getirdi. Rum kesimini zaten boyklot eden Türkiye'nin eline sadece koz veriyor" dediler.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa İşlerinden sorumlu bakan yardımcısı Andreas Mavroyiannis'in "Türkiye konusunda AB dönem başkanı olarak tarafsız ve yansız bir tutum sergileyeceğiz ve ikili sorunlarımızı ne Kosova dosyasında ne de Türkiye dosyasında yansıtacağız" şeklindeki açıklamasına rağmen; Rum kesimi, Türkiye aleyhine propagandasını dolu dizgin bir şekilde devam ettireceğini gösteriyor.