BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.433,35
HABER /  GÜNCEL

Barclays'in eski başkanı Diamond'dan kınama

Barclays Bankası'nın istifa eden başkanı Bob Diamond İngiltere parlamentosunda soruları yanıtlarken, olayın sorumlularının "ayıplanası birşey yapmış olduklarını" söyledi.

Abone ol

Barclays Bankası'nın dün istifa eden başkanı Bob Diamond İngiltere parlamentosunda soruları yanıtlarken, olayın sorumlularının "ayıplanası birşey yapmış olduklarını" söyledi.

ABD'li yetkililerin incelemesi sonucunda bankacılık standartlarının dışında davrandığı belirlenen Barclays Bankası'nın önceki gün istifa eden Yürütme Kurulu Başkanı Diamond, girişilen usulsüzlüğün ne boyutlarda olduğunu, ancak geçen ay farkettiğini söyledi.

Barclays bankasını "sevdiğini" anlatan Bob Diamond, bankanın saygınlığını korumak için istifa ettiğini kaydetti ama düş kırıklığı ve öfke içinde olduğunu da ekledi.

Parlamentodaki soruşturmada, kimin, neyi, ne zamandan beri bildiği sorularına yanıtlar aranıyor. Milletvekilleri, Barclays'in eski başkanına Merkez Bankası'nın ve önceki hükümetin bu olayda ne düzeyde rol oynadığı konusunda sorular yönelttiler.

Diamond, kredi faizi düzenlemelerindeki usulsüzlük ilk farkedildiğinde bankasının aldığı tavrı savunarak, "sorunun varlığını bundan üç yıl önce farkettiğimizde, bu işi dibine kadar soruşturmalıyız dedik." şeklinde konuştu.

İngiltere ve Amerika'da faaliyet gösteren Finansal Hizmetler Kurumlarının, Barclays'in gösterdiği işbirliğini övgüyle karşıladıklarını vurgulayan Diamond, banka içinde üst düzeydeki çeşitli yetkililer hakkında gereken önlemlerin alındığını ve bir cezai soruşturmanın yürütüldüğünü bildirdi.

Barclays, uluslararası bankacılık işlemlerine temel olan bankalararası kredi faizlerinde usulsüzlük yaptığını ve 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Paul Tucker'ın rolü ne?

İngiltere genelinde yüzlerce şubesi olan Barclays bankasının adının karıştığı bu son skandalda Merkez Bankası'nın üst düzey yöneticilerinden birinin de adı geçiyor.

Bugün parlamentoda soruşturma heyetinin sorularını yanıtlayan Bob Diamond'ın, Merkez Bankası'nın Başkan Yardımcısı Paul Tucker ile 2008'de yaptığı bir telefon konuşmasının notları dün basına sızmıştı.

Buna göre Bob Diamond, Tucker'ın kendisine, bakanlık çevrelerinin "Barclays'in Londra Bankalararası Faiz Oranı'nı (Libor) neden hep en yukarıda tuttuğunu sorgulamasından duyduğu kaygıyı" aktardığını anlatıyor.

Bugünkü Independent gazetesi de 'Bakanlıklar ve Merkez Bankası bu işin neresinde?' sorusunu manşete çıkardı.

Gözlemcilere göre, Diamond bugün soruşturma heyetine "devletin ya da Merkez Bankası'nın talimatlarını yerine getirmek için" faiz ayarlaması yaptığını söylerse, karşısına Barclays'in ABD'li yetkililerle yaptığı ceza anlaşmasındaki "kabulü" çıkacak.

Barclays, ABD ile İngiltere'deki banka düzenleme resmi yetkilileriyle yaptığı anlaşmada 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmiş ve devlet ya da hükümetten bir talimat almadığını teslim etmişti.

BBC'nin ulaştığı kaynaklar, Paul Tucker'ın bundan sonraki Merkez Bankası başkanlığı için güçlü adaylar arasında olduğuna ve Bob Diamond'ı yerinden etmek için komplo düzenlendiğine ilişkin söylentilerin dolaştığını aktarıyor.

ABD'nin başını çektiği incelemeler İngiltere ve Almanya'daki diğer bilinen büyük bankaları da içeriyor; 20 kadar bankanın inceleme altında olduğu söyleniyor.