BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Rize yaş çay alım fiyatına isyan etti

Tarım bakanı yaş çay alım fiyatlarını açıkladı. Rize halkı fiyatlara tepki gösterdi. Açıklama ziraat odası başkanından.

Abone ol

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 88,5 kuruş taban fiyat, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira olarak açıklanan yaş çay fiyatı ile ilgili olarak, fiyatın beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Paliç, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki tüm sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda yaş çaya bu yıl 1 lira taban fiyat, 25 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,25 lira fiyat verilmesini talep ettiklerini belirtti.

Açıklanan fiyatı yeterli bulmadıklarını vurgulayan Paliç, ''Özellikle destekleme priminin hiç artırılmamasını yanlış buluyoruz. Beklentimiz en azından primin biraz daha yüksek tutulması yönünde idi. Bu fiyat beklentilerimizi karşılamadı'' dedi.

''GELECEK YILLARDA DAHA İYİ OLACAĞINI BEKLİYORUZ''

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, beklentilerin daha yüksek olduğunu ifade ederek, ''Ama ülkenin gerçeklerinin düşünülmesi lazım. Devlet bazı ürünlere destek veriyor, bazılarına vermiyor. Bazı güçlüklere göğüs geriyor. Enflasyonun yüzde 10 olduğu düşünüldüğünde yüzde 12,3 artış iyi bir artış. Önemli olan bu fiyatın müstahsile zamanında ödenmesi, yaş çayı satan üreticinin en kısa sürede alın terinin karşılığını alması'' diye konuştu.

Çay sektörünün son yıllarda iyi yolda olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Sektörde yavaş yavaş bir düzelme var. Sektör bir düzene girmeye başladı. Gelecek yıllarda daha iyi olacağını bekliyoruz'' dedi.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi ise beklentilerinin çok daha farklı olduğuna dikkati çekerek, ''Daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Beklentilerimizin çok altında kaldı. Bu fiyat üreticinin emeğini karşılamıyor. Günlük yevmiyesi için bile yeterli değil. Yıllardır mağdur edilen üretici yine mağdur edilmiş oldu'' diye konuştu.