BIST 9.931
DOLAR 32,47
EURO 34,73
ALTIN 2.440,99
HABER /  GÜNCEL

Rıfat Ilgaz anıldı

Hababam Sınıfı romanın Yazarı Rıfat Ilgaz, ölümünün 15. yılında Kadıköy Belediyesi'nde anıldı.

Abone ol

Şair, roman ve öykü yazarımız, Hababam Sınıfı romanın Yazarı Rıfat Ilgaz,
Ölümünün 15. yılında Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde şiirleri, oyunları ve herkesin anılarında yer eden Hababam Sınıfı şarkılarıyla anıldı.

Edebiyatımızın Koca Çınar’ı Ilgaz’ı anma gecesine katılan ve babası ile ilgili anılarını anlatırken duygulan Aydın Ilgaz, Türkiye de aydın ve yazarları ikiye ayırdı. Ilgaz şunları söyledi:

“Birinci aydın grubu bana göre iktidara seçimle gelen, halkın oylarıyla seçilen yöneticileri, bakanları, eleştiren yazılarıyla davranışlarıyla ve sanatıyla onları verdikleri sözü yerine getirmeleri için sürekli dürtükleyen kişilerdir. Bu nedenle hapse giren, devletin kolluk kuvvetleri tarafından sürekli yakalanıp hırpalanan aydınlarımız ne yazık ki hiçbir zaman rahat bırakılmaz. İkinci aydınlar ise yurt dışında çoğu zaman bulunur.

Ülkemizin gidişatına taş koymak isteyen yabancılarla birlik olup, bayrağımıza ve halkımıza karşı onlarla birlikte adeta başarıdan başarıya giderler. Bunlar yabancılar tarafından da sık sık ödüllendirilmektedirler. Babam Rıfat Ilgaz, bence birinci aydın grubundadır. 1940’lı yılların Türkiye’sini 2. Dünya savaşının halkın üzerindeki baskısını aç ve yoksul öğrencilerinin durumunu şiire döktüğü için 1944 yılında öğretmenlikten uzaklaştırılmış, sonra çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden atılmıştır. İkinci Dünya Savaşı ülkemizi açlığa ve yokluğa doğru sürükledi.

Elektriğin, suyun, yakacağın, şekerin ekmeğin olmadığı yıllardı. Babam o zaman ki yoksul öğrencilerinin durumunu şiire döktüğü için ve maalesef kitabının kabının rengi kırmızı, adı “sınıf” ve yayınevi sahibinin soyadının “Devrim” olduğu için 141 ve 142 nci maddelerden komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınıp, on sekiz gün tabutlukta kaldı. Ve hücrede yazdığı şiirden dolayı da sorgulandı. Babam, Sıkıyönetim Mahkemesi kararıyla öğretmenlikten atıldı ama, bugün O’nun şiirleri okulların ders kitaplarında var. Maalesef Türkiyemiz de o kara günlere doğru gitmekte, Rıfat Ilgaz gibi aydınlara sanatçılara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.”

Katılımcılar tarafından uzun süre alkışlanan Ilgaz, konuşmasının sonunda babasının bir şiirini de okudu. Duygusal anlar yaşanan gecede, Tiyatro Sanatçısı Ali Erdoğan’ın genç tiyatrocularla Hababam Sınıfı’ndan bir sahneyi canlandırdı. Ilgaz’ın unutulmaz eseri Hababam Sınıfı filminin müziklerinin de çalındığı gecede, katılımcılar, kimi zaman keyifli, kimi zamanda hüzünlü anlar yaşadılar.