BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.389,47
HABER /  GÜNCEL

Zabıtaya organik tarım dersi

Eminönü Belediyesi, organik tarım ürünleri konusunda Belediye zabıtasını uzman gözetiminde eğitiyor.

Abone ol

Organik tarım ürünlerine ilgi her geçen artıyor. Tarım ilaçlarının insan sağlığı açısından önemli riskler taşıdığı düşüncesiyle, son yıllarda büyük rağbet görmeye başlayan organik tarım ürünleri konusunda ciddi denetim eksikleri bulunuyor. İşte bu eksiklikleri gidermek üzere harekete geçen Eminönü Belediyesi, organik tarım ürünleri konusunda Belediye zabıtasını eğitiyor.

İl Tarım Müdürlüğü'nün görevlendirdiği uzmanlar tarafından verilen eğitimler sonucunda; piyasada satılan ürünlerin, organik olup olmadığı, tüketiciyi yanıltıp yanıltmadığı belirleniyor. Eminönü Belediyesi Meclis Salonu'nda başlatılan eğitim programı çerçevesinde İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'nden ziraat mühendisi Özgür Ünlü, zabıta personeline organik tarım ürünlerini anlattı. Tüketici Masası ile Denetim Masası'nda görevli tüm zabıta personelinin katıldığı eğitimlerde; sağlıklı ve dengeli beslenmek için organik ürünlere talebin her geçen gün arttığı ifade ediliyor.

Halk pazarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında dahi organik ürün ibareleriyle çeşitli ürünlerin satıldığı hatırlatılarak, Belediye görevlilerinin denetim yapabilmesi için öncelikle bu ürünün özelliklerini bilmesi gerektiği vurgulandı. Pek çok dükkanın camında "organik kayısı", "organik bahçe" gibi levhalar görüldüğünü belirten Ziraat Mühendisi Ünlü, pazarların ve levhaların Belediyeler tarafından denetlendiğini, organik ürün pazarının gelişiminin kötü yönde etkilenmemesi için denetimin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Üç gün boyunca üçer saatten eğitim alan Eminönü Belediyesi zabıta personeline organik ürünlerdeki sertifikasyonun önemi anlatıldı.

Piyasada pek çok yerli ve yabancı firma olduğunu aktaran Özgür Ünlü, "Organik tarımın en büyük özelliği üretimin her aşamasında, daha tarla boş iken bir kontrol sürecinin başlamasıdır. Bu takip, ürün paketlenip tüketiciye sunulana kadar sürecin kontrol altında tutulmasını da içeriyor. Organik olan ve olmayan ürünün tanımlanmasında, işleme yardımcı maddenin uygunluğu, etiketleme ve depolama koşulları, kayıtlarda izlenebilirlilik bilinmelidir." dedi. Organik ürün sertifikası bulunmayan markalar için "organik ürün" tanımlamasının tüketiciyi aldatmaya dönük olduğunun altının çizildiği eğitimde Özgür Ünlü, "Organik ürünün üretiminden satışına kadar her birinin tek tek sertifikalandırılması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Hiç haber vermeksizin sertifikasyon kuruluşu gidip satıcıyı denetleyebiliyor. Yılda iki kere kuruluş satıcıyı haber verip de denetliyor.

Bu arada örnek alıp analiz yapabiliyor. Şu anda aktivite olmuş yurtdışında geçerliliğe sahip üç tane laboratuarımız var. Bunlar İzmir, Ankara ve İstanbul bölgesinde bulunmaktadır" şeklinde konuştu. Organik ürünlerle ilgili eğitim hakkında bilgi veren Eminönü Belediyesi Zabıta Müdürü Muhammed Taşbent, "Vatandaşlardan bu konuda çok şikayet alıyoruz. Tüketiciler, esnaf tarafından yanıltıldıklarını söylüyor.

Vatandaşın da, esnafın da çok bilgili olmadığı bu konuda zabıtamızı eğitmeyi zorunlu gördük. Çünkü bu denetimleri yapabilmek için ürün hakkında bilgimiz olması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde aldığımız eğitim çerçevesinde denetimleri sıklaştıracağız. Çünkü Eminönü, organik tarım ürünü satışı açısından da İstanbul'un en dikkat çeken ve bilinen yeridir" şeklinde konuştu.