BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.400,07
HABER /  GÜNCEL

Dayak mı yemedin arkadaş?

Mali gevşeme iddialarını ortaya atanlara Maliye Bakanı işte bu sözlerle tepki verdi. Unakıtan üslubunu konuşturdu.

Abone ol

Maliye Bakanı Unakıtan, faiz dışı fazla hedefinin düşürülmesiyle mali gevşeme olduğu eleştirilerine sert çıktı: Ya arkadaş, hesap mı bilmiyorsun, dayak mı yemedin?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumun açılış oturumunda konuştu. Unakıtan, büyümeden faiz dışı fazlaya, yabancı sermayeden petrol fiyatlarına kadar birçok konuda kendi üslubuyla açıklamalarda bulundu.

Bütçede hedefleri yakaladıklarını ifade eden Bakan Unakıtan, şunları söyledi: “(Geçen sene bütçe disiplini bozuldu, maliyede gevşeme oldu), bir sürü yazılar yazdılar. Seçim yılı, taviz yılı... Değerli arkadaşlar. Biz koskoca bir seçimi geçirdik, mali disiplinden taviz vermedik. Bütçe açığımız yıl başında -ki o zaman seçim bile konuşulmuyordu- TBMM’den ne geçtiyse bütçe açığı, ondan daha az bir açık verdik. O hedeften daha az bir açık verdik. Bu mu maliyede bozulma? Mali disiplini tuttuk diye, performanslarımız güzel diye Avrupa’da bana mükafat verdiler ‘Yılın maliye bakanı bu adam’ dediler. Bizimkilere gidip bakıyoruz, ya kardeşim ya Avrupalılar anlamıyor bu işten, ya siz anlamıyorsunuz, iki şıktan birisi. Kardeşim, herhalde oradaki adamlar sizden daha iyi anlıyorlar. Ben onu size söyleyeyim. Onlar beni ne tanırlar, ne bilirler, ne akrabam, ne bilmem ne. O zaman buradaki yanlışınızı düzeltin. Her biri sanki maliye bakanı, yazıyor.”

HESAP MI BİLMİYORSUN, DAYAK MI YEMEDİN?

Kemal Unakıtan, faiz dışı fazlanın yüzde 3.5 olduğu açıklamalarının ardından bazı çevrelerden, “Maliyede, mali disiplinde gevşeme” diye tepkiler geldiğini de belirterek, şöyle konuştu: “Ya arkadaş, hesap mı bilmiyorsun, dayak mı yemedin? Türkiye’nin borcuna bir bak. Avrupa standartlarına, AB standartlarına göre kamu borcunun gayrisafi yurtiçi milli hasılaya oranı yüzde 39’a düşmüş. Bu senenin sonunda daha da düşecek. Fransa’da bu rakam yüzde 60’ın üzerinde. İtalya’da yüzde 100’ün üzerinde. Belçika’da çok daha fazla. Yunanistan’da yüzde 100’lere yakın. Türkiye’de yüzde 39. Yüzde 39’a inmişse çok güzel. ‘Bu inerse faiz dışı fazla da iner’. Faiz dışı fazla, sihirli bir rakam değildir. Bir tane alacaksın, ömür boyu kullanacaksın, yok öyle bir şey... Türkiye’nin şartları yüzde 3.5 faiz dışı fazlayı gerektiriyor. Biz de onu alalım.”

NE GEVŞEMESİ ARKADAŞIM, DÜNYAYA BAK

Diğer ülkeler incelendiğinde, aşağı yukarı en yüksek faiz dışı fazlanın Türkiye’de olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle dedi: “İngiltere’de eksi 1.3 , Fransa’da sıfır. Kalkınmıyor mu bunlar? Japonya’da eksi 2.4 , Yunanistan’da 2.6 , Portekiz’de 0.5 , Hindistan’da 0.6 , Güney Kore’de eksi 0,1 , Arjantin’de 3, bize benzeyen bir ülke olan Brezilya’da 3.2 , Meksika’da 2.3 , Polonya’da 0.2. Bu ülkelerde faiz dışı fazla bu kadar. Bizde de 3.5 olmuş, yer yerinden oynuyor. ‘Maliyede gevşeme var’ diye.

Ne gevşemesi arkadaşım, dünyaya bak, hesaplara bak, Türkiye’nin yeni durumuna bak, borç yapısına bak. Bak ama o çalışma ister, onda da çalışma yok. Takmış siyaset gözlüğünü ‘Nasıl ben çamur atayım’... Olmaz, bu çok çok yanlış. Ne maliye ilmine, ne ekonomi ilmine sığıyor, bu hiçbir şeye sığmıyor. Olsa olsa kara mizah siyasete sığıyor.”

BİZDEKİ BÜYÜMEYİ GÖRSE TAKLA ATARLAR

Dünyadaki ülkelerinin büyüme tahminlerinin azaldığını hatırlatan Unakıtan, Türkiye’de büyümenin ise ancak yüzde 4.5 seviyesinde olacağını söyledi. Unakıtan, “Bu ülkeler içinde, bu şartlar içinde yüzde 4.5 büyüme çok iyi bir büyümedir. Eğer AB ülkeleri bu 4.5 büyümeyi görseler, sevinçlerinden takla atarlardı ama olmaz. Bizim ekonomimiz, dinamik bir yapıya sahip” diye konuştu.

PETROL ÇIKMIŞ 100 DOLARA, BUNA CAN MI DAYANIR

“Akaryakıt fiyatlarındaki artış enflasyonu azdırıyor” diyen Bakan Unakıtan, Türkiye’de akaryakıttaki 1 dolarlık artışın ülkeye 530 milyon dolara mal olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin enerji ithal eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Unakıtan, petrolün, doğal gazın ve enerjinin ithal edildiğini dile getirdi. Unakıtan, bu durumun enflasyona da yansıdığını, enflasyonun yüzde 4’lere düşmeyeceğini açıkladığında ise “Maliye Bakanlığı başarısızlığı itiraf etti” diye eleştirildiğini söyledi. Bakan Unakıtan, “Ne başarısızlığı, dünyaya bak. Petrol çıkmış 100 dolara. Buna can mı dayanır?” diye konuştu.