BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,72
ALTIN 2.401,37
HABER /  SPOR

Rıdvanın Sevilla tahmini

Nefesler tutuldu herkes bu maçı bekliyor. Usta yorumcu Rıdvan Dilmen Fenerbahçe- Sevilla maçını yorumladı.

Abone ol

Fenerbahçe ile Sevilla arasında yapılacak Şampiyonlar Ligi 2. tur ilk maçı için geri sayım başladı. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde bu gece kendi evinde Sevilla karşısına çıkıyor. Rıdvan Dilmen, günlerdir beklenen maçı ntvspor.net'e değerlendirdi.

Geldik beklenen güne... Nasıl bir maç olacak?

Şundan eminim, şahane bir maç izleyeceğiz. Çoktandır beklediğim bir maç bu. Belki Fenerbahçe, Chelsea ile oynasa görsel açıdan çok iyi bir futbol izleyemezdik. Ama Sevilla takımı, oynamayı düşünen bir takım. Fenerbahçe de her an her şeyi yapabilecek bir ekip. İki takımın da belli 20'şer dakikaları var. İkisi de bu bölümleri çok iyi oynuyorlar. Her Avrupa takımına üstünlük sağlayabilecek düzeyde oynuyorlar. Dolayısıyla bu 20'şer dakikalık bölümlerde sonuca ulaşan takım, bu maçı kazanır.

Sonuca dair birşey söylemek mümkün mü?

Ortada bir maç. Bence Sevilla'daki maç da ortada. Tabii kağıt üzerinde -kim ne derse desin- Sevilla favori görünüyor. Klasmanda birinci sırada, son iki yılın UEFA şampiyonu. Çok yetenekli ve önemli oyuncuları var. Ama Fenerbahçe'nin de Roberto Carlos'u, Alex'i, Kezman'ı, Deivid'i, Lugano'su var. Baktığımız zaman Fenerbahçe savunmasındaki dört oyuncu da milli takım oyuncusu. Biri Uruguay, biri Brezilya, biri Türk Milli Takımı'nda, Roberto Carlos yıllarca milli takımda oynamış. Yani Sevilla sadece kağıt üzerinde favori görünüyor.

Fenerbahçe'nin futbol anlamında avantajları neler?

Fenerbahçe'nin en büyük özelliği, Avrupa maçlarında oyunu kendi kontrolüne alabiliyor. Rakibi buna zorluyor. Bunu pas yaparak olsun, sert oyanayarak olsun, iyi savunma yaparak olsun bir şekilde yapıyor. Dolayısıyla Sevilla'nın zaman zaman tempoyu yükselttiği anlarda, Fenerbahçe'nin bu özelliği ortaya çıkarsa, istediği sonucu alabilir. Mesela İstanbul'daki maçta İnter takımının temposunu Fenerbahçe ayarladı. Strateji daha değişikti, bekleyen Fenerbahçe değil, önde oyanayan Fenerbahçe vardı. Korkunç pres yaptı. Baktığımız zaman pres gücü de var. Burada en önemli şey, iki takımdan biri eksik kalırsa, diğer takım avantajlı olur. Çünkü Sevilla sinirli bir takım. Fenerbahçe nispeten daha sakin görünüyor.

Kuşkusuz Sevilla'nın da avantajları var. Kanatları çok iyi kullanan bir takım. Nasıl önlem almalı?

Sevilla'nın kanat oyuncuları çok ileri çıkıyor. Bunun dezavantajları kadar avantajları da var. Bunların boşalttığı alanlara, örneğin Capel-Gökhan Gönül eşleşmesi Fenerbahçe için kötü bir eşleşme değil. Çünkü Gökhan hücumcu bir oyuncu, Capel'in de savunması yok. Gökhan'ın da bir dezavantajı var, içeri kateden oyunculara karşı sıkıntı yaşıyor. Kapel de bunu çok iyi yapıyor. Antrenörün Gökhan'ı uyarması lazım, Gökhan'ın bu oyuncuyu dışarı itmesi lazım. Sol bek oyanayan oyuncularının da çok çıkmaması bir avantaj, çünkü Deivid'in savunması pek yok. Burası çok önemli, Deivid içeri kateden bir oyuncu olduğu için bekleri içeri çekebilirse, Gökhan Gönül çizgide çok önemli işler yapabilir. Yani onları avantajlı gözüktüğü yerden, biz avantajlı duruma geçebiliriz. Ben maçın kilit adamının Gökhan Gönül olduğunu düşünüyorum.

Fenerbahçe'nin sorun olabilecek yanları yok mu? Özellikle neye dikkat etmeliler?

Tek tehlike şu, bazen çok çabuk top kaybediyoruz. Selçuk, Deivid ve Uğur, hücuma çıkarken top kaybı yapıyorlar. Sevilla da bu durumu çok iyi kullanan bir ekip. O yüzden Fenerbahçe'nin riskli pas, riskli çalım yapmaması lazım. Zico da bunu söyledi. Çok doğru bir tespit yaptı. Mesela Deivid çok risk alıyor. OFTAŞ'a karşı bunu deneyebilirsiniz ama Sevilla'ya karşı bunu yapamazsınız. Karşınızda yapılan hatayı çok iyi değerlendiren bir ekip var.

Zico, Rize maçının 11'i ile çıkacağız dedi. Kadro için ne diyeceksin?

İlk 11'i doğru buluyorum. Bir kere fizik olarak en hazır 11 bu
. Belki oyunun devamında klasik Uğur-Vederson değişikliği olabilir. Rakip takımın sağ beki çok çıktığı için, Zico orayı Uğur'un çabukluğu ile kapatmayı düşünmüş olabilir. Maldonado ile başlamaması da doğal. Zaten fizik olarak bu maçı kaldıracak olsa, oynatırdı.