BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu da kadın amele pazarı

Eksi 10 derecede bekliyorlar. Gündelikleri 10 YTL. Aileri reisi onlar. Amele pazarında iş bekliyorlar. Hepsinin bir hikayesi var.

Abone ol Uşak'ta halk arasında ''kadın amele pazarı'' olarak adlandırılan alanda toplanan kadınlar, gündeliği 10 YTL'lik iş bulabilmek için şiddetli soğuk altında saatlerce bekliyor.

Uşak'ın Eski Tabakhane bölgesinde her gün çok erken saatlerde kurulan ''kadın amele pazarı''na gelen kadınlar saatlerce gündelik iş bulabilmek için bekliyorlar.

YEVMİYE 10 YTL

Kadın işçiler, daha çok deri ve tekstil sanayisindeki günlük işler için 10 YTL yevmiye karşılığı tercih ediliyor. Özellikle kış aylarında iş beklerken zorluk çeken kadınlar, yetkililerden kendilerine kapalı bir mekan tahsis edilmesi talebinde bulundu.

Pazarda yer alanlardan biri de 60 yaşındaki Fadime İnce... 39 yaşındaki kızı Nursel İnce de annesi ile her gün amele pazarına çıkıyor...

Fadime ninenin oğlu askerdeyken intihar ederek canına kıymış...
Ondan geriye iki çocuk kalmış...
Fadime Nine'nin derdi işte bu iki çocuğu bakabilmek...

YETİMLER İÇİN 60'INDA ÇALIŞIYOR

Şöyle anlatıyor halini Fadime İnce; ''Şimdi oğlumun yetimlerine bakmak için her sabah buraya geliyor, iş bekliyorum. Yaşlıyım diye bana iş vermiyorlar. Ayda 4-5 gün iş bulabiliyorum. Kızım da hasta. Sürekli bayılıyor. Onu yalnız bırakamadığım için ikimiz geliyoruz."

Kızıyla birlikte iş bulabildiği günlerde büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Fadime İnce, torunlarını okutabilmenin tek amacı olduğunu vurguladı.

ŞANSLI OLAN O GÜN İŞ BULUYOR

Fabrika sahipleri ve görevlilerinin sabah pazar gelerek işçi seçtiklerini, şanslı olanların iş bulduğunu, bulamayanların evine geri döndüğünü söyleyen Ayşe Çomak (50) ise şunları kaydetti: ''Yün, deri, nakliye, temizlik, aklınıza gelecek her türlü işte çalışıyoruz. Buradan kazandığımız günlük parayla evimizin geçimini sağlamaya çalışıyoruz. Ama eskisi gibi iş olmuyor.''

2 ÇOCUĞUNA BAKIYOR
Hava Akduman ise iki günlük kazançlarıyla evlerinin ihtiyaçlarını gideremediklerini belirterek, ''Okumam yazmam yok. Hava -10 derece, biz burada bir lokma ekmek için saatlerdir bekliyoruz. İki gün çalışsak eve 5 kilogram yağ alamıyoruz. Benim iki çocuğum var. Buradan kazandıklarımla onlara bakıyorum'' dedi.

ERKEKLER KAHVEDE, KADIN SOKAKTA

Akduman, belediye yetkililerinden kapalı bir mekan yaptırmalarını isteyerek, ''Erkek işçiler kahvede bekliyor. Ama biz kadın olduğumuz için kahveye giremiyoruz. Burada beklemek bizi perişan ediyor'' diye konuştu.

İşçilerden Elif Karga (42) ise eski tabakhane, Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstil Organize Sanayide gündelik işçi olarak çalışan yaklaşık 300 kadın işçi olduğunu belirterek, yazın orman, kışın ise sanayide çalıştıklarını kaydetti.