BIST 9.998
DOLAR 32,39
EURO 34,92
ALTIN 2.397,85
HABER /  GÜNCEL

Babacan: Gizli gündem yok

"Kuzeydeki yönetimle olan sorunumuz PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmemesi."

Abone ol Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Irak'la ilgili gizli bir niyetinin ve gündeminin olmadığını, bu konudaki politikasının son derece şeffaf olduğunu söyledi.

Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için dün geldiği Moskova'da, Türk basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Bir gazetecinin, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyon konusundaki açıklamalarıyla ilgili sorusu üzerine Babacan, "Dün söylediğim şeyler, aylardır söylediğimiz ve yeni olmayan şeyler. Biz aylardır her türlü askeri enstrümanın bir seçenek olarak masada olduğunu zaten söylüyoruz" dedi.

Bakan Babacan, bir başka soru üzerine Türkiye'nin Irak'la ilgili gizli bir niyetinin olmadığını, bu konudaki politikasının son derece şeffaf olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Irak'taki merkezi hükümetle bir problemimiz yok. Saddam devrildikten sonra Irak'ı ziyaret eden ilk bakanım. Burada merkezi hükümetin bütün yetkilileriyle görüştüm. Talabani'yi ofisinde ziyaret ettim. Maliki ve Zebari Türkiye'ye geldiler, burada da görüştük.

Kuzeydeki yönetimle olan sorunumuz PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmemesi. Son dönemde bazı olumlu beyanatlar var ama biz bu konuda terörle mücadele alanında somut adımlar bekliyoruz. Kuzey Irak'la iletişim kanallarımız var."

Bir soru üzerine, Irak'ın kuzeyine operasyon konusunda Rusya'yı daha önce bilgilendirdiklerini belirten Babacan, Rusya'dan bu konuda şu ana kadar olumsuz bir tepki almadıklarını ifade etti.

Rusya'nın da PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmediği yolundaki soru üzerine Babacan, "Orada bir nüans var. Sadece terörist örgütler listesine koymadılar. Bunu bir süredir istişare ediyoruz. AB, NATO, ABD terör örgütü olarak kabul etmiş durumda. Uluslararası terörle mücadelede herkesin aynı sıfatı, herhangi bir ayrım gözetmeden kullanması gerekir" dedi.