BIST 10.063
DOLAR 32,38
EURO 34,66
ALTIN 2.392,56
HABER /  GÜNCEL

Rice: Suriye, Güvenlik Konseyi için bir 'leke'dir

ABD'nin BM temsilcisi Susan Rice, Suriye'nin bu ülkedeki savaş konusunda kararlı bir tutum sergileyemeyen Güvenlik Konseyi için bir leke olduğunu söyledi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Susan Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda harekete geçmemesinin, kuruluş üzerinde bir "leke" olduğunu söyledi.

Rice, BM'deki görevinin sonuna gelirken, Rusya ve Çin'i, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı baskıyı artırmak için hazırlanan üç karara veto koydukları için eleştirdi.

Rice, konuşmasında, ABD'nin BM temsilcisi olmanın bugüne kadar yaptığı en iyi görev olduğunu da belirtti.

Susan Rice temsilcilik görevinin ardından Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapacak.

Obama, Rice'ın yerine Pulitzer ödüllü yazar ve eski Beyaz Saray danışmanı Samantha Power'ı aday gösteriyor.

Power'ın göreve başlaması için, bu atamanın, ABD Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

BM'deki görevini bırakacak olan Rice, çalıştığı süre boyunca, Suriye'deki kanın durdurulması için yeterince adım atılmamasından duyduğu pişmanlığı da iletti.

Rice, "Güvenlik Konseyi'nin 90 binden fazla Suriyelinin öldürülüp milyonlarcasının yerlerinden edilmesine karşı kararlı bir adım atamamasından dolayı pişmanlık duyuyorum" dedi.

İngiltere merkezli muhalif grup Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkede ölü sayısının Rice'ın da referans verdiği BM rakamlarının da üzerinde olabileceğini belirtti.

Kuruluş, 27 aylık çatışmada ölen 36 binden fazla kişinin sivil olduğu, bunlar içinde 3 bin kadın ve 5 bin çocuğun da bulunduğunu belirtiyor.

Rice, Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda adım atmamasının sorumluluğunun ABD'ye yıkılamayacağını da belirtti.